Αυστηρή προειδοποίηση προς το Λονδίνο απέστειλε σήμερα η Μόσχα θέτοντας το ερώτημα εάν το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας, καθώς η τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει αβέβαιη παρά το πολιτικό άσυλο που ανακοίνωσε ότι του χορηγεί η κυβέρνηση του Ισημερινού.

«Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Ισημερινός χορήγησε χθες Πέμπτη πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, που έχει καταφύγει στη πρεσβεία του από την 19η Ιουνίου, θεωρώντας ότι η ζωή του θα διατρέξει κίνδυνο, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα, αφού εν συνεχεία θα μπορούσε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η Βρετανία είναι «απογοητευμένη» από την απόφαση αυτή, και επιβεβαίωσε οι αρχές της χώρας του έχουν «υποχρέωση» να τον εκδώσουν στη Σουηδία.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να αφήσει τον Ασάνζ να ταξιδέψει στον Ισημερινό.

newsbomb.gr