Μέτρα ύψους 10,8 δισ ευρώ, από το πακέτο των 11,5 δισ. για τη διετία 2013 – 2014, κλείδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την Παρασκευή.

Απομένουν μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συζητηθούν τη Δευτέρα σε νέα σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ προκείμενου το πακέτο να είναι στα χέρια του πρωθυπουργού πριν την έλευση Γιουνκέρ στην Αθήνα, την Τετάρτη, κι εν όψει των ραντεβού του με Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Αντικείμενο στη σύσκεψη της Παρασκευής στο υπουργείο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και η εφεδρεία για 34 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους. Μάλιστα συμφαων με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καταθέσει νέο νομοσχέδιο αλλά να αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες ο Φώτης Κουβέλης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, και τού ζήτησε να υπάρξει συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ώστε να χαραχθεί η στρατηγική για τις επαφές του κυρίου Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ.

Την Πέμπτη υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του κυρίου Κουβέλη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και δεν αποκλείεται οι δυο τους να συναντηθούν πριν την άφιξη Γιουνκέρ στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου.

Προς το παρόν πάντως, το Βερολίνο μεταθέτει την όποια συζήτηση για την επιμήκυνση και την περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος που θα απαιτήσει για μετά τη σύνταξη της έκθεσης της τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg δυο βουλευτές του Γερμανικού κοινοβουλίου κάνουν λόγο για μια διχασμένη κυβέρνηση ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος. Κρίνοντας από το επιεικές πρόγραμμα που προσφέρθηκε στην Ισπανία, ο Φρανκ Σέφλερ εκτιμά ότι η Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος και θα επιχειρήσει ένα συμβιβασμό με τον Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ελληνικό ρίσκο παρότι αναγνωρίζει πρόοδο της χώρας, ενώ ο αυστριακός ΥΠΕΞ ζητούσε μέσω αυστριακής εφημερίδας τη δημιουργία μηχανισμού αποπομπής όσων δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του φινλανδού ομόλογου του Έρκι Τουομιόγια στην αγγλική Daily Telegraph σύμφωνα με τις οποίες κανείς δεν εύχεται διάλυση της Ευρωζώνης, όμως πρέπει κάποιος να είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο και ότι υπηρεσιακοί παράγοντες της χώρας έχουν εκπονήσει σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook