Μεταστροφή μεταξύ των οικονομολόγων υπέρ των εκτιμήσεων που βλέπουν παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη διαπιστώνει το Reuters, βάσει της πορείας των σχετικών δημοσκοπήσεων που διενεργεί τους τελευταίους μήνες.

Το συμπέρασμα του πρακτορείου είναι πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν πείσει τους αναλυτές ότι, παρά την κρίση, οι πολιτικοί δεσμοί που κρατούν τη συνοχή της Ευρωζώνης υπερτερούν των οικονομικών στοιχείων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Πέμπτης, 45 αναλυτές σε σύνολο 64 εκτιμούσαν πως η χώρα θα είναι ακόμη στο ευρώ σε ένα χρόνο, ποσοστό κοντά σε εκείνο του προηγούμενου μήνα. Μόλις τον περασμένο Μάιο, οι αναλυτές ήταν διχασμένοι.

Μέχρι στιγμής, υποστηρίζει το πρακτορείο, οι συνεχείς ελληνικές «δημοσιονομικές βόμβες» δεν έχουν καταφέρει να διαλύσουν τους πολιτικούς δεσμούς στην Ευρωζώνη πείθοντας, όπως φαίνεται, τους αναλυτές πως το μέλλον της χώρας βρίσκεται εντός του ευρώ.

Και μόνο το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος, εκτιμά το πρακτορείο, έχει συμβάλει στην ενίσχυση της άποψης ότι απομένουν ελάχιστα, σε οικονομικούς όρους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους δανειστές της χώρας να την διώξουν από το ευρώ.

Για τους οικονομολόγους, υποστηρίζει το Reuters, η ελληνική παραμονή στο ευρώ δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα αλλά θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία δεν έχει κλονιστεί στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

«Η σημασία του πολιτικού παράγονται δεν πρέπει να υποτιμάται» σχολίασε η Λένα Κομίλεβα της συμβουλευτικής G+ Economics. «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά το ότι παραμένει εντός έχει να κάνει με πολιτικούς και όχι με οικονομικούς λόγους» εξήγησε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook