Στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά -εκεί που η φυσική ομορφιά συναντιέται με την άγρια φύση- σήμερα Σάββατο 18 Αυγούστου, διοργανώνεται το πανηγύρι του Αγίου Μανουήλ, ένα γνήσιο κρητικό παραδοσιακό γλέντι που δίνει την ευκαιρία σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν την αυθεντική κρητική φιλοξενία και παράλληλα να θαυμάσουν την επιβλητικότητα του γραφικού τόπου.

Όπως υπόσχεται ο αναπληρωτής πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ´Τ’ Ασκύφου´ που διοργανώνει την εκδήλωση, κ. Νεκτάριος Τσιτσιρίδης

\”όσοι βρεθούν το βράδυ στο πανηγύρι θα τους περιμένει άφθονο κρασί, πλούσια κρητικά εδέσματα και γλέντι που θα μείνει αξέχαστο\”.

Το πανηγύρι, στο οποίο πέρυσι συγκεντρώθηκαν περίπου 1000 άτομα, θα γίνει στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου και για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος απευθύνει πρόσκληση σε όλους να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοξενία του τόπου και να ζήσουν την εμπειρία του πανηγυριού.

H εκδήλωση

Η εκδήλωση περιλαμβάνει κρητική μουσική από τους Δημήτρη και Μιχάλη Κουνάλη, χορό και πλούσιο παραδοσιακό τραπέζι με τοπικά προϊόντα.

Το πανηγύρι είναι μια ευκαιρία να μην ξεχνούμε την παράδοση και ένας τρόπος να έρχονται πιο κοντά σε αυτήν οι νέοι, παρατηρεί ο κ. Τσιτσιρίδης.

Η μνήμη του Αγίου Μανουήλ εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου, ωστόσο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Ασκύφου εκείνο την περίοδο, το πανηγύρι για το Σφακιανό Άγιο καθιερώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο Αγιος Μανουήλ από τα Σφακιά

Ο νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.

Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγός του πρόδωσε τη συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει.

Αλλ’ ο αδελφός της άπιστης συζύγου του, που υπηρετούσε στον τουρκικό στόλο, κατήγγειλε τον Μανουήλ στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία.

Όταν συνελήφθη από τον Τούρκο πλοίαρχο, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον Τούρκο ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση.

Οπότε οι υπηρέτες του ναυάρχου, πήραν τον Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε.

Τότε ένας υπαξιωματικός άρπαξε ένα μαχαίρι και άρχισε να τον χτυπά λυσσαλέα στο λαιμό και σε πολλά μέρη του σώματός του, χωρίς όμως να κατορθώσει να του κόψει το κεφάλι.

Το γεγονός αυτό τον εξόργισε σε τέτοιο βαθμό, ώστε έριξε τον Μανουήλ στο χώμα και αφού έπεσε πάνω του, άρπαξε το κεφάλι του και τον έσφαξε σαν αληθινό πρόβατο του Χριστού.

Στην συνέχεια έδεσαν μεγάλους λίθους πάνω στο σώμα και την κεφαλή του μάρτυρος και τα έρριξαν μέσα στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook