Οι πρόσφατες καταιγίδες κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής, όπου βρίσκονται σημαντικοί σιτοβολώνες, ενισχύουν τις προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής, η οποία θα αντισταθμίσει το «κενό» στα αποθέματα σιταριού και καλαμποκιού που προκλήθηκε από την ξηρασία στις Η.Π.Α., γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών παγκοσμίως.

«Η βροχή στην κεντρική επαρχία Σάντα Φε κυμάνθηκε μεταξύ των 8 και 37 χιλιοστών, που βελτιώνουν τις συνθήκες υγρασίας του εδάφους» ανέφερε στη εβδομαδιαία έκθεση προόδου το Υπουργείο Γεωργίας της Αργεντινής.

Οι βροχές στην Αργεντινή την πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο σε σόγια, δεύτερη σε καλαμπόκι και έκτη σε σιτάρι, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες καθώς επιτρέπουν στο έδαφος να «αναρρώσει» από την ξηρασία, και να αποδώσει καλά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αγορές σιτηρών κλονίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες από την χειρότερη ξηρασία που έπληξε τις Η.Π.Α. τα τελευταία 50 χρόνια, η οποία κατέστρεψε τις καλλιέργειες καλαμποκιού στη μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου.

Τα καιρικά προβλήματα εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη και μαζί τον φόβο της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, όπως αυτή του 2008 (όταν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Ρωσία είχαν γίνει στάχτη). Ο πληθωρισμός των τιμών στα τρόφιμα συνέβαλε στην «αραβική Άνοιξη» καθώς στην Τυνησία η αυτοπυρπόληση ενός πωλητή τροφίμων ξεσήκωσε τις πρώτες διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος.

Στις Η.Π.Α. πάντως οι τιμές του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με αποθέματα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook