Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Ιράν κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε, τη σκυτάλη πήρε ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, ο οποίος σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Ιερουσαλήμ απείλησε ότι θα μετατρέψει σε "κόλαση τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων" Ισραηλινών στην περίπτωση επιθέσεων από το Ισραήλ.

"Υπάρχουν στόχοι στην κατεχόμενη (από το Ισραήλ) Παλαιστίνη, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν στόχο, χρησιμοποιώντας έναν μικρό αριθμό πυραύλων. Έχουμε στην κατοχή μας πυραύλους (...) και δεν θα διστάσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να προστατεύσουμε τον λαό μας και τη χώρα μας. Αυτό θα μετατρέψει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων σιωνιστών σε πραγματική κόλαση και μπορούμε να μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς", τόνισε ο σεΐχης Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της σιιτικής αυτής οργάνωσης του Λιβάνου, σε τελετή που έγινε με αφορμή την Ημέρα της Αλ Κοντς (της Ιερουσαλήμ στα αραβικά).
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, σε ομιλία του με αφορμή την ίδια την Ημέρα του Αλ Κόντς, την οποία καθιέρωσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε ενότητα απέναντι στην ενότητα όσων υποστηρίζουν το Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε κράτος "καρκίνωμα" για την περιοχή, εξαιτίας της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και κράτος "προσβολή για όλη την ανθρωπότητα".

Ο Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε και στο όραμα του για μια "νέα Μέση Ανατολή", στην οποία όπως είπε "δεν θα υπάρχει ίχνος αμερικανικής παρουσίας και οι σιωνιστές". Η διάσωση του σιωνιστικού κράτους, είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος, είναι "κοινό εγχείρημα των πιο αλαζονικών δυτικών κυβερνήσεων".

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "σοκαριστικές" και "γεμάτες μίσος" τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου. "Καταδικάζουμε απερίφραστα τις σοκαριστικές και αξιόμεμπτες δηλώσεις υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων με στόχο το Ισραήλ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τόμι Βίτορ.

"Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσει αυτές τις γεμάτες μίσος παρεμβάσεις που σπέρνουν το διχασμό", προσθέτει ο Βίτορ σε ανακοίνωσή του, στην οποία επικρίνει επίσης την Τεχεράνη για την υποστήριξη που δείχνει προς το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Αν οι Ιρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πράγματι για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων, τότε το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την βάναυση επίθεση του Άσαντ στους Σύρους", υπογραμμίζει ο Βίτορ.

"Η αναίσχυντη περιφρόνηση του τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν και την Συρία συνιστά πραγματική προσβολή στην ανθρωπότητα", καταλήγει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

"Ακραίες" και "εντελώς απαράδεκτες" χαρακτήρισε και το Παρίσι τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

"Πληροφορηθήκαμε τις νέες προκλήσεις του Αχμαντινετζάντ. Καταδικάζουμε αυτές τις ακραίες και εντελώς απαράδεκτες δηλώσεις και υπενθυμίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ειρηνικά", ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Βενσάν Φλορεανί, "αυτό που αναμένει η διεθνής κοινότητα από το Ιράν, είναι η χώρα αυτή να ρίξει φως στο πυρηνικό πρόγραμμά της, να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και να σταματήσει τις ακατάπαυστες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

e-go.gr