Με μια σεμνή τελετή, ο Δήμος Γόρτυνας, απότισε και φέτος φόρο τιμής στα 27 παλικάρια από το Σοκαρά της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα, που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Γερμανούς στις 17 Αυγούστου του 1944. Η επιμνημόσυνος δέηση πραγματοποιήθηκε στον οικισμό Σοκαρά κι εκτός από το Δήμαρχο Γόρτυνας, Νίκο Σχοιναράκη και τα μέλη της δημοτικής αρχής, παραβρέθηκαν ακόμη ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου, Νότης Μαριάς, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης, ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, τοπικών φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου.

Η εξιστόρηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα ανήμερα της 17ης Αυγούστου 1944, στη θέση «Σπηλιάρα», ξύπνησε μνήμες και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Το χρονικό της Σπηλιάρας

Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους του Σοκαρά στο σχολείο. Λίγο πριν το μεσημέρι οι Γερμανοί διαχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα. Όλοι οι άντρες του χωριού, από 18 έως 60 χρόνων βρέθηκαν ενώπιον των δοσίλογων οι οποίοι φορώντας μαύρες κουκούλες πρόδωσαν εκείνους που είχαν αναπτύξει αντιστασιακή δράση.

Οι προδότες ξεχώρισαν 26 Σοκαριανούς τους οποίους οι Γερμανοί έδεσαν πισθάγκωνα και τους οδήγησαν έξω από το χωριό, προς τη θέση «Σπηλιάρα». Ο Γιώργος Γιαννακάκης επιχείρησε κατά τη διαδρομή να δραπετεύσει όμως οι ναζί τον συνέλαβαν μέσα στον Σοκαρά και τον σκότωσαν επί τόπου δια ξυλοδαρμού.

Το μεσημέρι το απόσπασμα έχει στηθεί στην «Σπηλιάρα» κι ένα-ένα τα 25 παλικάρια του Σοκαρά σωριάστηκαν στο έδαφος έπειτα από τις γερμανικές ομοβροντίες των όπλων. Ο 27ος Σοκαριανός που εκτελέστηκε ήταν ο Γιώργος Κυριακάκης που δολοφονήθηκε με μαρτυρικό και απάνθρωπο τρόπο από τους ναζί, επειδή στο σπίτι του βρέθηκαν κρυμμένα όπλα. Οι Γερμανοί στην συνέχεια άνοιξαν έναν ομαδικό τάφο και πέταξαν μέσα και τους 27 εκτελεσθέντες, μαζί με ένα σκύλο. Αναλυτικά οι 27 Σοκαριανοί που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς ήταν οι:

-) Γιώργος Χαλκιαδάκης με τους 5 γιούς του, Μανώλη, Αστρινό, Δημήτρη, Γιάννη και Λευτέρη.
-) Γυπαράκης Στυλιανός και οι 2 γιοί του, Νίκος και Μανώλης
-) Παντελής Ορφανός του Νικολάου,
-)Γιώργης Ορφανός του Νικολάου
-)Λευτέρης Ορφανός του Νικολάου,
-) Αντώνης Ορφανός του Νικολάου
-) Γιαννουλάκης Βασίλης του Μιχαήλ,
-) Γιαννουλάκης Ευθύνης του Μιχαήλ,
-) Γιαννουλάκης Γιώργης του Μιχαήλ,
-) Γιαννουλάκης Βασίλης του Γεωργίου
-) Γυπαράκης Γιάννης του Αριστείδη
-) Κυριακάκης Γιώργης του Μιχαήλ
-) Κυριακάκης Νίκος του Μιχαήλ
-) Κωστακής Γιώργης του Ιωσήφ
-) Κωστάκης Νίκος του Ιωσήφ
-) Μπιμπάκης Νίκος
-) Σαρρής Δημήτρης
-) Κουτεντάκης Γιάννης
-) Παχιαδάκης Χαράλαμπος
-) Σταματάκης Γιάννης