Στις 26 Αυγούστου 2012, στις 7 το βράδυ, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Άκη Ράπτη με τίτλο “Το φως στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου”, στο τζαμί του Ιμπραήμ Χαν (Φορτέτσα Ρεθύμνου), υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Ο ζωγράφος έχοντας μελετήσει καλλιτέχνες όπως ο Κλεε, ο Καντίνσκυ, ο Μοντριάν, η Όπυ Ζούνη, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης και ο Γιάννης Μόραλης, έρχεται με τη σειρά του να ενώσει με την τέχνη του τρεις διαφορετικούς κλάδους: τέχνη, μαθηματικά, μουσική.

Στη ζωγραφική του, είτε πρόκειται για λάδια, ακρυλικά, είτε για μολύβια, η οργάνωση του χώρου γίνεται με απαράβατο κανόνα την τάξη και το ρυθμό, την αυστηρή εναλλαγή γεωμετρικών σχημάτων και την εξαιρετικά λιτή χρήση των χρωμάτων, ενώ παράλληλα διερευνά την τρίτη διάσταση.

Η ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου γράφει μεταξύ άλλων στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση:

”Οι χρωματικές γεωμετρικές αντιπαραθέσεις οδηγούν τον Άκη Ράπτη στην απεικόνιση ρυθμικών εναλλαγών του φωτός-συγκεκριμένα του λευκού φωτός, που προέρχεται από τον Ήλιο. Αποτέλεσμα: η κατάδειξη της ποιητικής λειτουργίας του φωτός στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, τόσο με την υλική του υπόσταση (το φως που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή είναι δυνατόν να αναλυθεί στις συνιστώσες του) όσο και με την πνευματική.

Αυτό που κυριαρχεί είναι η αίσθηση του ανοιχτού και λουσμένου στο φως περιβάλλοντος, όσο ο ζωγράφος καταφέρνει να γίνεται και ορθολογικά γεωμετρικός, αλλά και λυρικός, αποδίδοντας με μεγάλη ικανότητα την απεραντοσύνη του χώρου, εσωτερικού και εξωτερικού, και μεταφέροντας στο θεατή τη βαθύτερη πνευματική εικόνα του κόσμου”.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook