Σε τέμενος της Δαμασκού εμφανίστηκε την Κυριακή ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη μεγάλη μουσουλμανική εορτή του Εΐντ αλ-Φιτρ που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Άσαντ να προσεύχεται, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τις 18 Ιουλίου όταν σκοτώθηκαν τέσσερις στενοί συνεργάτες του στη βομβιστική επίθεση των αντικαθεστωτικών στο αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Δαμασκού.

Ο Σύρος πρόεδρος συνοδευόταν από ανώτερους αξιωματούχος, όχι όμως από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φαρούκ αλ Σάρα, ο οποίος φέρεται να έχει αποσκιρτήσει, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αν και το καθεστώς επισήμως το διαψεύδει.

Την ίδια στιγμή, η συριακή αντιπολίτευση καλεί τον νέο διεθνή μεσολαβητή Λακντάρ Μπραχίμι να απολογηθεί ενώπιον του συριακού λαού για τη δήλωσή του ότι δεν γνωρίζει εάν έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει από την εξουσία ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ο εξεγερμένος συριακός λαός σοκαρίστηκε και εξοργίστηκε από τις δηλώσεις του Μπραχίμι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters για την ανάγκη να αποχωρήσει ο Άσαντ, ο Μπραχίμι αρνήθηκε να λάβει σαφή θέση επισημαίνοντας: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπορέσω να λάβω θέση για το θέμα. Δεν γνωρίζω αρκετά για το τι συμβαίνει».

«Καλούμε τον διεθνή μεσολαβητή, που δεν συμβουλεύθηκε κανένα Σύρο για [τους στόχους] της αποστολής του, να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό μας που υιοθέτησε αυτή την απαράδεκτη στάση» αναφέρει η αντιπολίτευση.

Και καταγγέλλει ότι δηλώσεις αυτές του Μπραχίμι δίνουν στο συριακό καθεστώς «το δικαίωμα να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Σύρους».

Ο διορισμός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του Λακντάρ Μπραχίμι στη θέση του Κόφι Ανάν έγινε δεκτός θετικά από τη Δύση, αλλά και από τους συμμάχους της Συρίας, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στο εσωτερικό της Συρίας πάντως, οι εξεγερμένοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αγανάκτησή τους μπροστά σε αυτό που θεωρούν αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τη βία στη χώρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook