Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προκειμένου να εμποδίζει τα επιτόκιά τους να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, που θα έχει οριστεί εκ των προτέρων, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η ΕΚΤ θα ορίσει ένα ανώτατο όριο για τα επιτόκια δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα επεμβαίνει στις αγορές για να διασφαλίζει ότι αυτό θα ξεπερνιέται, επισημαίνει το Σπίγκελ χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του. Τους τελευταίους μήνες η Ισπανία και η Ιταλία έχουν δει τα επιτόκια δανεισμού τους να αυξάνονται σημαντικά εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη.

Την Παρασκευή, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας έπεσε στο 6,523% στη δευτερογενή αγορά, κάτω από το όριο του 7% που θεωρείται μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας της χώρας. Το επιτόκιο της Ιταλίας ανερχόταν στο 5,793%, ενώ αντίθετα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας ήταν μόλις 1,529%.

Σύμφωνα με το Spiegel το «σπρεντ», η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού της Γερμανίας και αυτό των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση, θα είναι το κριτήριο για να οριστεί το ανώτατο επιτρεπτό όριο των επιτοκίων. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Σεπτεμβρίου, θα αποφασιστεί αν θα οριστεί ανώτατο όριο στα επιτόκια δανεισμού.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook