Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει διαφορετικά σημεία αναφοράς στα επιτόκια που πληρώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης για τις μελλοντικές αγορές κυβερνητικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τελευταία έκδοση του «Der Spiegel».

Το άρθρο -χωρίς να επικαλείται πηγές- αναφέρει ότι, με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα κρατών που έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση, όταν τα επιτόκια ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο premium σε σχέση με τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα.

Έτσι, θα δίνεται ένα σημάδι στους επενδυτές για τα επίπεδα που η ΕΚΤ θεωρεί αποδεκτά, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει το ενδεχόμενο της εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναφέρει το «Spiegel».

Με την Κεντρική Τράπεζα να διαθέτει απεριόριστους πόρους, καθώς τελικά μπορεί η ίδια να τυπώνει χρήμα, μια τέτοια κίνηση θα εμποδίσει τους κερδοσκόπους να οδηγούν τα επιτόκια πάνω από κάποια συγκεκριμένα όρια, προσθέτει το «Spiegel».

Η ΕΚΤ θα μπορέσει επίσης να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού για τις χώρες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης.

Σύμφωνα με το «Spiegel», η Κεντρική Τράπεζα θέλει να αυξήσει στο μέλλον τη διαφάνεια στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων, γνωστοποιώντας για παράδειγμα τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει καθώς και τις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι τίτλοι που αγοράζει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook