Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μία πρόσφατα ενταγμένη έννοια στο λεξιλόγιο και στη ζωή των πόλεων, που δημιουργήθηκε λόγω των αναγκών της εποχής μας, εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της νέας τάξης πραγμάτων. Η οικονομική κρίση γέννησε την ανάγκη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας και της Ανθρωπιάς των πολιτών, των Κοινωνικών φορέων, των ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των φτωχών και ανέργων.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Ιεράπετρας, λειτουργεί εδώ και εννέα μήνες και εξυπηρετεί 280 άτομα. Ο δραστήριος Πρόεδρος του κ. Χαράλαμπος Κανάκης σε συνεργασία με Κοινωνικούς Φορείς και ειδικά με τον Ερυθρό Σταυρό, κινητοποίησαν την Γεραπετρίτικη κοινωνία με συνεχή ενημέρωση, και όλοι μαζί συνεχίζουν να χτίζουν και να προσφέρουν. Ο κ. Κανάκης απάντησε σε μια σειρά ερωτήματα, και μας έδωσε την πλήρη εικόνα της λειτουργίας του.

Ποιες ανάγκες δημιούργησαν τον θεσμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου;

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δημιουργήθηκε λόγω των αναγκών της εποχής μας, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των φτωχών, των ανέργων, των ηλικιωμένων, που επιζητούν φαγητό και φάρμακα, των μεταναστών που παρακολουθούν την κίνηση των κάδων, ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους καθημερινά προβλήματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται σε πολλές πόλεις του κόσμου Κοινωνικά Παντοπωλεία, δηλαδή καταστήματα που παρέχουν δωρεάν τρόφιμα, νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ποιους στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο;

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζει όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, άνεργους, μετανάστες. Στοχεύει στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων ατόμων και οικογενειών για εύλογο χρονικό διάστημα, από 3 έως 12 μήνες με δικαίωμα παράτασης, δηλαδή μέχρι τη στιγμή που θα είναι σε θέση να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Πόσο χρονικό διάστημα λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας;

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Ιεράπετρας λειτουργεί εδώ και εννέα μήνες. Στεγάζεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά 20 , στο κέντρο της Ιεράπετρας πίσω από τον Ο.Τ.Ε. Όλα έγιναν μέχρι σήμερα με εθελοντικές προσφορές και με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Ξεκινήσαμε το Δεκέμβριο και σήμερα εξυπηρετούμε πάνω από εκατό οικογένειες και συνολικά 280 άτομα περίπου. Στο πρώτο στάδιο λειτουργίας του, δηλαδή τους τέσσερις πρώτους μήνες, οι δικαιούχοι έπαιρναν μη ευπαθή προϊόντα όπως τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο και ρούχα, υποδήματα , παιχνίδια καινούρια ή μεταχειρισμένα σε πολύ καλή κατάσταση. Τον πέμπτο μήνα άρχισε το δεύτερο στάδιο με παροχή και ευπαθών προϊόντων. Για το σκοπό αυτό έχουμε εφοδιαστεί με επαγγελματικό ψυγείο και καταψύκτη για τη συντήρησή τους.

Ποιοι και πως μπορούν να βοηθήσουν;

Όλοι μας, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να βοηθήσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας συμμετέχοντας σε αυτό εθελοντικά ως άτομα, ως ομάδες ή ως επιχειρήσεις.

Τι είδη μπορούν να προσφέρουν;

Τρόφιμα, ευπαθή και μη ευπαθή, όπως λάδι , αλεύρι , γάλα σε κουτιά εβαπορέ ή συμπυκνωμένο , όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, χυμούς, γάλατα, κρέατα, ψάρια, τυριά κ.λ.π. Επίσης ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια καινούρια ή μεταχειρισμένα. Όλα τα προσφερόμενα είδη καταγράφονται και τοποθετούνται στα ράφια.

Φέτος στα «Κύρβεια» είδαμε να λειτουργεί ο θεσμός του κοινωνικού εισιτηρίου σε πολλές παραστάσεις. Πώς ανταποκρίθηκε η κοινωνία του Δήμου της Ιεράπετρας;

Για πρώτη φορά σε συγκεκριμένες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που δόθηκαν στα Κύρβεια, όπως στην Ιεράπετρα, στο Μακρύ Γιαλό, Κουτσουρά, Καλαμαύκα, Καβούσι και Μύρτος, αντί εισιτηρίου οι θεατές πρόσφεραν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Η προσφορά των πολιτών ήταν συγκινητική. Ιδιαίτερα συγκινητική και παρήγορη ήταν η προσφορά νέων παιδιών, που προσερχόταν στις παραστάσεις με προσφορές αγορασμένες από το χαρτζιλίκι τους. Αυτό ήταν μία πολύ καλή και πρωτόγνωρη πρωτοβουλία της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. του Δήμου Ιεράπετρας.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Ο επόμενος στόχος είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία όσον αφορά την παροχή προϊόντων, ώστε να προχωρήσει και στην παροχή άλλων υπηρεσιών οι οποίες θα στηρίζουν τους δικαιούχους του, κυρίως ως προς τον τομέα εύρεσης εργασίας. Δωρεάν παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες της περιοχής που εθελοντικά στηρίζουν την αλληλέγγυα δράση όπως για παράδειγμα γιατρούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, δικηγόρους.

Επίσης μέσα στο Φθινόπωρο θα λειτουργήσει μία αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών , δίπλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, με σκοπό την εξοικείωση, των παιδιών των δικαιούχων καθώς και των παιδιών άλλων ευπαθών ομάδων, με τις νέες τεχνολογίες. Ήδη έχουν προσφερθεί αρκετοί καθηγητές Πληροφορικής να βοηθήσουν. Ως μέλος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και Πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συναίνεσαν ή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ