Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την αδυναμία αντιμετώπισης βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξ’ αιτίας της υποχρηματοδότησης των Δήμων από το κεντρικό κράτος, έκρουσε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012, στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Παιδείας  Χρυσούλας Χατζηδάκη και των προέδρων των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Μιχάλη Κοτζαμιχάλη και Χαράλαμπου Βογιατζόγλου αντίστοιχα.

 

Όπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης «τη φετινή χρονιά, η χρηματοδότηση των Δήμων, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αφού μέχρι σήμερα, μας έχει δοθεί μόνο η πρώτη δόση για το έτος 2012». Είναι χαρακτηριστικό πως στο Δήμο Χανίων έχουν αποδοθεί – τους οκτώ πρώτους μήνες του 2012 – μόλις 178.000 € την ίδια στιγμή που το 2011, για την ίδια χρονική περίοδο, τα χρήματα που είχαν δοθεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων από το κεντρικό κράτος, ανερχόταν σε 713.138 €… (πίνακας 1).

 «Έχουμε δηλαδή λάβει ως Δήμος για φέτος, 535.000 € λιγότερα χρήματα από πέρυσι για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, με τη συνολική μείωση της χρηματοδότησης να φτάνει το 75%!!!» ανάφερε ο κ. Σκουλάκης ο οποίος έκανε ταυτόχρονα έκκληση προς την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση χρηματοδότηση των Δήμων μια και σε διαφορετική περίπτωση όπως επισήμανε «το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, θα βρει τα σχολεία με πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους».

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΑΠΟΔΟΣΗ Κ.Α.Π. ΣΕ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – 9μηνο 2011-2012 (ποσά σε €)

 

2012

2011

Διαφορά 2011/2012

Α\’ τρίμηνο

178.017,17

267.426,75

-89.409,58

Β\’ τρίμηνο

0

267.426,75

-267.426,75

Γ\’ τρίμηνο

0

178.284,50

-178.284,50

ΣΥΝΟΛΟ 9μήνου

178.017,17

713.138,00

-535.120,83

 

«Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος Χανίων, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τη σχολική κοινότητα και τους γονείς, ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε– μέσω έκτακτης χρηματοδότησης από ίδιους πόρους του Δήμου – τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και συνακόλουθα των σχολείων του Δήμου μας – όπως άλλωστε κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «μετά και τις νέες, πρόσφατες περικοπές των πόρων των Δήμων από την Κυβέρνηση κατά 30%, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ σε οικονομικό επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο θα συγκαλέσω εκτάκτως μέσα στην εβδομάδα, την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας προκειμένου να ενημερώσω τα μέλη αυτής για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για να συζητήσουμε τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνουμε ως Δήμος εν’ όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς».

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης, έκανε γνωστό πως για το θέμα, θα αποστείλει σχετική επιστολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών αλλά και Οικονομικών, ενώ θα ενημερώσει σχετικά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης.

Από την πλευρά τους, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Χρυσούλα Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Κοτζαμιχάλης και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Βογιατζόγλου αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εφόσον η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στη χρηματοδότηση των Δήμων και συνακόλουθα των Σχολικών Επιτροπών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι:

  • οι Πρόεδροι και οικονομικοί διαχειριστές των Σχολικών Επιτροπών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων όπως είναι η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και νερού πόσο μάλλον να εξοφλήσουν προμηθευτές των σχολείων (π.χ. για αγορά πετρελαίου, γραφική ύλη, κλπ).
  • οι Διευθυντές των σχολείων, θα αναγκαστούν να προβούν σε περικοπές δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών (αναγόμωση πυροσβεστήρων, καθαριστικά, απολυμάνσεις κ.λπ).
  • οι Σχολικές Επιτροπές δεν θα μπορέσουν – χωρίς χρήματα – να προχωρήσουν στην υπογραφή νέων συμβάσεων για τον καθαρισμό των σχολείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook