Άγνοια δήλωσε τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για φημολογούμενο σχέδιο της ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στα spread των ομολόγων της ευρωζώνης. Παράλληλα, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την εκπεφρασμένη πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώνυμες πήγες στην τελευταία έκδοση του Der Spiegel, η ΕΚΤ εξετάζει να παρεμβαίνει στις αγορές, όταν τα επιτόκια δανεισμού κρατών-μελών της ευρωζώνης υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μάρτιν Κότχαους είπε, ωστόσο, στην τακτική ενημέρωση Τύπου ότι το Βερολίνο δεν έχει υπόψη του κανένα τέτοιο σχέδιο και πρόσθεσε ότι, κι αν υπήρχε, θα ήταν «προβληματικό».

«Δεν γνωρίζω τίποτε σχετικά με τέτοια σχέδια και δεν έχω ακούσει τίποτε» είπε, σύμφωνα με το Reuters.

«Σε καθαρά θεωρητικούς, αφηρημένους όρους, ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν ασφαλώς πολύ προβληματικό. Ωστόσο, δεν γνωρίζω καμία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης πρόσθεσαν επίσης πως οι συναντήσεις την ερχόμενη Παρασκευή μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ίσως καταλήξουν σε ένα νέο οδικό χάρτη για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε πως το θέμα της Ελλάδας θα βρίσκεται στο επίκεντρο τον συνομιλιών, ωστόσο η βάση όλων των αποφάσεων για την Ελλάδα είναι η έκθεση της τρόικα» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, η Bundesbank εξέφρασε τη Δευτέρα την αντίθεσή της στην πρόθεση της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας πως αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών και όχι των κεντρικών τραπεζών.

Η Bundesbank έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με χρηματοδότηση του δημοσίου και παραβιάζει τους κανόνες της ευρωζώνης.

«Η Bundesbank παραμένει επικριτική σχετικά με την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, η οποία ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα» ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της.

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας, όπου το κόστος δανεισμού σημείωσε νέα άνοδο τη Δευτέρα σε δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πάσερα επέκρινε την αντίθεση της Bundesbank στα σχέδια της ΕΚΤ, λέγοντας πως τέτοιες δηλώσεις διαταράσσουν τις αγορές.

Η ιταλική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχουν επικρίνει έντονα την απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε μέτρα για την μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ο Πάσερα, μιλώντας σε σύσκεψη στο Ρίμινι, είπε ότι η επικριτική στάση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας «δεν τιμά αυτούς που την εκφράζουν» και πρόσθεσε πως τελευταία υπάρχει μια υπερβολή σε «ασυνάρτητες και διασπαστικές ανακοινώσεις που έχουν επίσης διαταράξει τις αγορές».

Το ευρώ υποχώρησε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Bundesbank και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημειώνοντας χαμηλό συνεδρίασης έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ έπεσε στο 1,2317 του δολαρίου από 1,2344 πριν τη δημοσίευση των δηλώσεων της Bundesbank. Το ευρώ σημείωσε πτώση στα 97,87 γεν, απώλεια 0,2%.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook