Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται την Τετάρτη με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τις επόμενες ημέρες με Μέρκελ και Ολάντ, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους τα μέτρα των 11,5 δισ ευρώ για την επόμενη διετία.

Στην κυβέρνηση λέγεται ότι αναζητούν ακόμα περίπου 700.000.000 έως ένα δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί.

Όλα τα ανοιχτά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης, ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, τόνισε ότι «μιλάμε για άλλου τύπου, νέου τύπου εφεδρεία», ενώ ξεκαθάρισε ότι το πλήρες πακέτο των μέτρων θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και υπογράμμισε ότι, αυτήν τη στιγμή, «κοστολογούμε τα μέτρα». Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για μια διαρκή διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών υπάρχουν διάφορα μέτρα, όπως για παράδειγμα να καταργηθούν οι υπηρεσίες που βγάζουν τη μισθοδοσία του Δημοσίου (στενός τομέας, ταμεία κλπ) και να δοθεί η αντίστοιχη δουλειά σε ιδιώτες.

Κάτι τέτοιο λέγεται ότι θα εξοικονομούσε 300 έως 400 εκατ. ευρώ, καθώς σε ολόκληρο το Δημόσιο περίπου 12.000 άτομα εργάζονται για να βγάζουν τη μισθοδοσία 1.000.000 υπάλληλων. Τα μέτρα που θα παραδώσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών θα συζητηθούν εκ νέου με την Τρόικα στις 5 Σεπτεμβρίου και προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Στα σενάρια περιλαμβάνονται ακόμη προτάσεις, όπως:

·  Εφεδρεία: Θα βγουν στην εφεδρεία 35.000 έως 40.000 άτομα και θα λαμβάνουν για τρία χρόνια το 60% του μισθού τους.

·  ΕΚΑΣ: Θα καταβάλλεται μόνον σε όσους συμπληρώνουν το 65ο έτος ηλικίας, χωρίς να τεθούν συμπληρωματικά, περιουσιακά κριτήρια.  Στον αντίποδα, για τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια.

·  Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: αυξάνονται στις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το γενικό όριο παραμένει στα 65.

·   Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

·   Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις

·   Περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

·   Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20

·   Περικοπή από το πρώτο ευρώ, κύριων συντάξεων, άνω όμως των 700 ευρώ, πιθανότατα από τα 800 ευρώ, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 2% και να φθάνουν έως και το 15%.

Σύμφωνα με σενάρια, το ποσοστό παρακράτησης θα ξεκινά από το 2%, με τις απώλειες για το συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 850 ευρώ να αγγίζουν τα  204 ευρώ το χρόνο, σε συντάξεις των 1.200 ευρώ, η πιθανή παρακράτηση του 3% θα στερήσει από τον συνταξιούχο  432 ευρώ το χρόνο, για συντάξεις των 1.500 ευρώ, η μείωση του 5%, θα οδηγήσει σε απώλεια της τάξης των  900 ευρώ το χρόνο, ενώ σε συντάξεις των 2.100 ευρώ, μείωση της τάξης του 15% που θεωρείται πολύ πιθανή, θα οδηγήσει σε απώλεια 3.780 ευρώ το χρόνο.

Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook