Θυέλλα διαμαρτυριών έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι δηλώσεις Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή από το Μιζούρι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το γυναικείο σώμα έχει από τη φύση του τη ικανότητα να εμποδίσει μία εγκυμοσύνη που είναι αποτέλεσμα «πραγματικού βιασμού». Προσθέτει δε ότι, ακόμα και αν αυτή η δυνατότητα «δεν λειτουργήσει», δεν θα πρέπει να γίνεται άμβλωση.

Ο Τοντ Άκιν ερωτήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τις θέσεις για τις αμβλώσεις (στις οποίες αντιτίθεται σε κάθε περίπτωση) και συγκεκριμένα για το αν πρέπει να απαγορευτούν οι αμβλώσεις σε γυναίκες-θύματα βιασμού.

«Μου φαίνεται, από όσα καταλαβαίνω από τους γιατρούς, ότι [αυτές οι εγκυμοσύνες] είναι σπάνιες», επισήμανε.

«Αν είναι πραγματικός βιασμός (legitimate rape)», συνέχισε, «το γυναικείο σώμα έχει τρόπους να σταματήσει την όλη διαδικασία», εννοώντας την εγκυμοσύνη.

Και πρόσθεσε: «Ας υποθέσουμε ότι αυτό δεν λειτούργησε. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κάποια τιμωρία αλλά η τιμωρία πρέπει να είναι για τον βιαστή και να μην επιτεθούμε στο έμβρυο».

Σημειώνεται ότι ο Άκιν είναι και μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου για επιστημονικά θέματα.

Αργότερα ο Άκιν αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι έκανε λάθος σε κάποια από όσα είπε αν και δεν διευκρίνισε ποια σημεία των δηλώσεων ήταν αυτά. «Αισθάνομαι μεγάλη συμπόνια για τις χιλιάδες γυναίκες που βιάζονται και κακοποιούνται κάθε χρόνο»

Ωστόσο τα σχόλια προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών από Δημοκρατικούς και οργανώσεις αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα για την αποστροφή περί «πραγματικού βιασμού».

«Είναι αδιανόητο να έχει κάποιος τόση άγνοια για τις συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις του βιασμού» σχολίασε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Κλερ ΜακΚάσκιλ.

Για «σχόλια που ντροπιάζουν τις γυναίκες» μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών.

Την αντίθεση του στις δηλώσεις του γερουσιαστή εξέφρασε το υποψήφια για το Λευκό Οίκο δίδυμο Ρόμνεϊ-Ράιαν επισημαίνοντας πάντως ότι δεν αντιτίθενται στην άμβλωση μετά από ένα βιασμό. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μία περισσότερο ανοιχτή θέση πάνω στο ζήτημα.

Οι αμβλώσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο στις ΗΠΑ. Αν και έχουν επιτραπεί από το 1973 πολλές πολιτείες εφαρμόζουν σειρά μέτρων και περιορισμών οι οποίοι στην πράξη ακυρώνουν το δικαίωμα της γυναίκας σε διακοπή της εγκυμοσύνης.

Είναι δε ένα από τα ζητήματα που επανέρχεται με ένταση σε προεκλογικές περιόδους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με αρκετούς Ρεπουμπλικάνους να δηλώνουν ότι πρέπει να υπάρχει ακόμα και συνταγματική απαγόρευση των αμβλώσεων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook