Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, έστειλε  επιστολή στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  καθώς και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με την δυνατότητα ηλεκτροδότησης και επιδότησης των θερμοκηπίων που πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής : «Σας γνωρίζουμε ότι στο Νομό Χανίων τα τελευταία χρόνια μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και του Αναπτυξιακού Νόμου, κατασκευάστηκαν πολλά θερμοκήπια σύμφωνα με τις κατά καιρούς εγκρίσεις τύπων των θερμοκηπίων του ΥΠΑΑΤ. Ταυτόχρονα, έχει κατασκευαστεί και πλήθος θερμοκηπίων μη εγκεκριμένου τύπου (ημιμεταλλικά ή μεταλλικά, αυτοκατασκευαζόμενα ή τυποποιημένα) τα οποία αποτελούν λύση κατασκευής χαμηλού κόστους. Πολλά από αυτά όμως πληρούν τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες είναι αναρτημένες στη δικτυακή πύλη του ΥΠΑΑΤ (βάσει των οποίων γίνεται η έκδοση εγκρίσεων τύπου), ενώ τα θερμοκήπια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές υστερούν κυρίως ως προς τον αερισμό οροφής (έλλειμμα παραθύρων οροφής).

Σημειώνεται ότι η ανάγκη ηλεκτροδότησης των θερμοκηπίων δεν αφορά μόνο την λειτουργία των μοτέρ των παραθύρων αλλά και την χρήση εξοπλισμού που αυξάνει την παραγωγή, βελτιώνει το παραγόμενο προϊόν, κάνει πιο ευέλικτη μια αλλαγή καλλιέργειας στην κατεύθυνση των αναγκών της αγοράς, μειώνει το κόστος καλλιέργειας κτλ. Τέτοιος εξοπλισμός είναι η θέρμανση, το σύστημα της υδρολίπανσης, ο δυναμικός εξαερισμός, η εγκατάσταση και λειτουργία σπορείου-προβλαστηρίου, ο φωτισμός, ο εμπλουτισμός με CO2,  κλπ.

Στα προαναφερόμενα μη εγκεκριμένου τύπου θερμοκήπια η υπηρεσία μας αδυνατεί να χορηγήσει την σχετική βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση τους σύμφωνα με την εγκύκλιο 4 αρ. πρωτ. 1219/1-2-2005 του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε πολλές διαμαρτυρίες αγροτών οι οποίες είναι ακόμα πιο έντονες στην πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε αφού τους «αναγκάζουμε» στην περαιτέρω υποβάθμιση των κατασκευών τους με την μη δυνατότητα ηλεκτροδότησής τους.  

 Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε τα θερμοκήπια που πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές του Υπουργείου Α.Α. και Τροφίμων, να μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν και να επιδοτηθούν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook