Έκτακτη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων της Football League 2 έλαβε χώρα την Τρίτη (15/03) με θέμα την αναδιάρθρωση της κατηγορίας.

Η Γ.Σ. της διοργανώτριας, έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου το «παρών» έδωσαν οι εκπρόσωποι 18 ομάδων, ήτοι των: Απόλλωνα Σμύρνης, Αίαντα Σαλαμίνας, Βύζαντα Μεγάρων, Ηρακλή Ψαχνών, Κορίνθου, Παναχαϊκής, Παναιγιάλειου, Ασπρόπυργου, ΠΑΟ Ρουφ, Ρόδου, Πλατανιά, Αναγέννησης Επανομής, Ζακύνθου, Εθνικού Φιλιππιάδας, Ναυπακτιακού Αστέρα, Νίκης Βόλου, Φωκικού, Καλλονής.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν και αναμένεται να κατατεθούν στην ΕΠΟ, είναι οι ακόλουθες:

-Μείωση των ομάδων σε τρία χρόνια για να φτάσουμε σε έναν όμιλο μάξιμουμ 22 ομάδων.

-Τη νέα σεζόν θα παιχθεί το πρωτάθλημα σε δύο ομίλους, όπου θα υποβιβαστούν εννέα ομάδες από κάθε όμιλο και θα ανέβουν πέντε από τη Δ\’ Εθνική, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πρωτάθλημα 24 ομάδων τη σεζόν 2012-13. Από την τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγόρια, όπου υπάρχουν 10 όμιλοι, θα γίνονται αγώνες μπαράζ μεταξύ των πρωταθλητών, όπου θα βγουν οι πέντε ομάδες που θα ανέβουν στην Football League 2.

-Εγγυημένος προϋπολογισμός για τις ομάδες που θα μετέχουν στην κατηγορία ύψους 100.000 ευρώ.

-Το μετοχολόγιο κάθε ΠΑΕ να δίνεται, εκτός από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στη διοργανώτρια αρχή πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και να εξασφαλίζεται από πριν η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

-Κάθε ομάδα θα δίνει στη διοργανώτρια πριν την έναρξη του πρωταθλήματος τη λίστα των μελών που θα έχουν το δικαίωμα να κάθονται στον πάγκο και να κυκλοφορούν στα αποδυτήρια. Η σκέψη είναι να μην επιτρέπεται σε προέδρους ή μεγαλομετόχους να παίρνουν θέση στον πάγκο. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τότε κάθε ομάδα θα πρέπει να το δηλώνει στην Ένωση.

-Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει γήπεδο τουλάχιστον 500 καθήμενων.

-Να μην επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικών παικτών στο πρωτάθλημα, κάτι που προϋποθέτει την κατάργηση τριών νεαρών κάτω των 21 στην αρχική ενδεκάδα.

-Κάθε ομάδα θα υποχρεούται να έχει 250 μέλη που θα δίνουν από 200 ευρώ το χρόνο, μέσω ενός λογαριασμού που θα ελέγχει η διοργανώτρια αρχή.

-Προσαρμογή των μισθών των ποδοσφαιριστών στα επίπεδα των αντίστοιχων που ισχύουν πλέον στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η παραπάνω πρόταση θα συζητηθεί ενδελεχώς στις 28 Μαρτίου όταν θα καλέσει ο πρόεδρος της Ένωσης, Σπύρος Καλογιάννης, τους αρχηγούς της Football League 2 και τον ΠΣΑΠ, για να συναινέσουν και να κατατεθεί η πρόταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

-Συζήτηση με την ΕΠΟ για τον ορισμό διαιτητών από όμορους νομούς έτσι ώστε να είναι μικρότερο το εξοδολόγιο.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Βʼ και Γʼ Εθνικής κατηγορίας, Σπύρος Καλογιάννης, ανέφερε: «Δυστυχώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσει και το ποδόσφαιρο. Το τσουνάμι των επιπτώσεων επηρεάζει άμεσα και τις ομάδες της Football League 2 που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι αποφάσεις που πήραμε ήταν μεγάλες και θέλουν μεγάλη δύναμη για να μπορέσουν να υλοποιηθούν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας, υποστήριξε: «Οι προτάσεις του προεδρείου, οι οποίες διανθίστηκαν από προτάσεις εξαιρετικού επιπέδου με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Η κεντρική πρόταση που θα γίνει να γίνει για έναν όμιλο είναι μονόδρομος.

Με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσουμε χορηγούς, το ενδιαφέρον της τηλεόρασης και συγχρόνως θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν το βάρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το δεύτερο κομμάτι είναι η πρόταση προσαρμογής των μισθών ποδοσφαιριστών στα επίπεδα των μισθών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πρόταση του προεδρείου να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες στις προϋποθέσεις συμμετοχής στην κατηγορία όπως και η διαφάνεια στο μετοχολόγιο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αναδεικνύουν πως μια οργανωμένη εγκληματική οργάνωση έχει βάλει θηλιά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο βρήκε απήχηση και το έδαφος είναι γόνιμο για αλλαγές.

Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση ή επιλογή από την ΕΠΟ είναι εκ του πονηρού. Δεν γίνεται με μια απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ να καταργηθούν ανώνυμες εταιρείες. Η πρόταση μου είναι στο νέο πρωτάθλημα σε ένα όμιλο να συμμετέχουν μόνο ανώνυμες εταιρείες και με προϋποθέσεις για τα γήπεδα που διαθέτουν και τη συμμετοχή των φιλάθλων. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα προκύψει ένα πολύ όμορφο πρωτάθλημα, πιο ωραίο και από τη Football League!».

Εν τω μεταξύ, άμα τη ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, έγινε και το Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής, όπου συζητήθηκε το θέμα της αδειοδότησης των ομάδων. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Σπύρος Καλογιάννης, ζήτησε από τους συλλόγους να κατατεθούν προσεκτικά οι φάκελοι των αδειοδοτήσεων, ενώ καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου το 2011. Οι αιτήσεις ξεκινούν από τις 22 Μαρτίου και το παράβολο που πρέπει να καταβάλουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ είναι 4.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook