Η αύξηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της θέρμανσης για τους πολίτες, καθώς η λιανική τιμή αναμένεται να ξεπεράσει το 1,40 ευρώ/λίτρο.

Το επιπλέον κόστος για τα νοικοκυριά θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1.000 με 1.500 ευρώ περίπου, ενώ οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες λύσεις, όπως το φυσικό αέριο και τα ενεργειακά τζάκια.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα αυξηθεί στα 330 ευρώ τα 1.000 λίτρα και εκτιμάται ότι από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,50 ευρώ/λίτρο.

Πέρυσι, η διάθεση του είχε ξεκινήσει στα 90 λεπτά/λίτρο και πολύ γρήγορα ξεπεράσε το 1 ευρώ.

Για εφέτος, το κόστος θα είναι αυξημένο δηλαδή κατά 50% περίπου.

Στην Αθήνα, η μέση κατανάλωση σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. για την περίοδο Οκτωβρίου – Μαρτίου υπολογίζεται στα 2.000 λίτρα. Πέρυσι, το κόστος ήταν γύρω στα 2.000 ευρώ, ενώ εφέτος θα σκαρφαλώσει στα 3.000 ευρώ.

Ακόμα χειρότερα, στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στις ορεινές περιοχές, η μέση κατανάλωση ανέρχεται στα 3.000 λίτρα και συνεπώς κατά την εφετινή περίοδο ένα νοικοκυριό θα ξοδέψει 4.500 ευρώ περίπου, από 3.000 πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές λύσεις, η χρήση φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα είναι φθηνότερη έως 30% από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μειωμένο έως 50% είναι το κόστος στα ενεργειακά τζάκια, τους καυστήρες και τις σόμπες που καίνε πέλετ (υπολείμματα ξύλου).

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συνυπολογισθεί το κόστος εγκατάστασης του καυστήρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook