Την ένταξη του έργου “Βελτίωση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) – Εκσυγχρονισμός Μηχανολογικού Εξοπλισμού” στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο ΠΕΠ “Κρήτης και Νήσων Αιγαίου” έκανε γνωστή, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, στο χώρο του ΚΑΜ.

Νωρίτερα, ο κ. Σκουλάκης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων και Πρόεδρο της Επιτροπής Προγραμματισμού & Παρακολούθησης Έργων Ε.Σ.Π.Α κ. Γαβριήλ Κουρή, είχε συνεργασία με την Πρόεδρο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ κ. Νάνσυ Αγγελάκη και το μελετητή, μηχανολόγο – μηχανικό του έργου κ. Γιώργο Ευθυμίου για τις τεχνικές λεπτομέρειες και την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Το εν λόγω έργο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 178,634 ευρώ, είναι το 13ο έργο που εντάσσει, η Δημοτική Αρχή των Χανίων στο ΠΕΠ Κρήτης, από τις αρχές του 2011 έως σήμερα, με το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων προς το Δήμο Χανίων - στο εν λόγω πρόγραμμα - να ξεπερνά τα 22 εκατ. €.

«Με το έργο αυτό, λύνεται οριστικά το πρόβλημα ψύξης και κλιματισμού που αντιμετώπιζε το ΚΑΜ, και το οποίο δυσχέραινε την υλοποίηση εκδηλώσεων ειδικά τους θερινούς μήνες», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσθέτοντας πως «η αίτηση χρηματοδότησης του Δήμου μαζί με την ολοκληρωμένη μελέτη του έργου υποβλήθηκε στις 21 Ιουνίου 2012 προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία αφού μελέτησε το φάκελο, αποφάσισε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Αυγούστου», κατέληξε ο κ. Σκουλάκης.

Από την πλευρά της η κα Αγγελάκη, ανέφερε ότι το εν λόγω έργο «θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου», προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της εσωτερικής τοποθέτησής της μέσα στη στέγη όπου τόσο η απορρόφηση όσο και η εξαγωγή του αέρα είναι μικρότερη της απαιτούμενης» ενώ προσέθεσε ότι σημαντικό είναι και το δεύτερο υποέργο που αφορά την προμήθεια ηλεκτρονικού/τεχνικού εξοπλισμού (συσκευών προβολής, Η/Υ, κ.α.) με τα οποία όπως ανέφερε «θα καλύψουμε τις ανάγκες του πολιτιστικού – συνεδριακού αυτού χώρου, για τη διοργάνωση υψηλής ποιότητας επιστημονικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Με τη σειρά του, ο μηχανικός κ. Ευθυμίου, αναφέρθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου τονίζοντας ότι προβλέπεται μεταξύ άλλων η προμήθεια τριών αντλιών θερμότητας προς αντικατάσταση των υφισταμένων, δεδομένου του προβλήματος που προέκυψε κατά την λειτουργία τους (χαμηλός βαθμός απόδοσης και υψηλή ηλεκτρική κατανάλωση) και η προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών με τις αναγκαίες εργασίες για την εγκατάσταση των νέων αερόψυκτων αντλιών θερμότητας αέρα-νερού που περιγράφονται στις τεχνικές προδιαγραφές και στην τεχνική μελέτη. Τέλος, επισήμανε ότι το όλο έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.