Επιστολή στην οποία αναφέρεται πρόταση για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ από την οικονομική καταστροφή, έστειλε ο κ Κουκιανάκης στους Δημάρχους και αιρετούς Αυτοδιοίκησης νομού Χανίων. Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει :

Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

Η εξεύρεση πόρων σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς για την χώρα μας, την αυτοδιοίκηση και κατ΄ επέκταση τους πολίτες, θα πρέπει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για εμάς τους αιρετούς, προκειμένου να μην προσφύγουμε στην επώδυνη για τους πολίτες λύση, σε αύξηση δημοτικών τελών κ.α.

Οι καλλικρατικοί δήμοι έχουν αφεθεί από το Κράτος στην τύχη τους με τα αξεπέραστα οικονομικά βάρη που έχουν επωμιστεί. Είναι ζήτημα χρόνου ποιοι από τους δήμους θα επιβιώσουν οικονομικά και ποιοι θα χρεοκοπήσουν.

Δήμοι οι οποίοι διαθέτουν πλουτοπαραγωγικές πηγές εντός των ορίων τους έχουν πιθανότητες ανάπτυξης, προόδου και συνεπώς επιβίωσης, εφ όσον οι ίδιοι οι Δήμοι αποκτήσουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται τα του οίκου τους.

Όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του νόμου 4071 ( ΦΕΚ Μ85 Α/11-4-2012 ) που τροποποίησε το άρθρο 209 του νόμου 3852/2010, οι ορεινοί –μειονεκτικοί δήμοι ασκούν είτε αυτοτελείς είτε είτε σε συνεργασία με την οικεία περιφέρεια αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων είναι:

α) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ & ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝΑΡΔΕΥΤΙΚΏΝ ΥΔΑΤΩΝ.

β) ΕΛΕΓΧΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝΥΔΑΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ.

γ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ & ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ορεινός δήμος θεωρείται κάθε δήμος ο οποίος περιλαμβάνει μία ορεινή κοινότητα ( δηλαδή σχεδόν όλοι οι δήμοι του νομού Χανίων). Δήμοι οι οποίοι δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό η την κατάλληλη υποδομή για να διαχειριστούν επαρκώς τις σχετικές υποθέσεις μπορούν να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση με το τμήμα περιβάλλοντος & υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έως ότου αποκτήσουν την κατάλληλη υποδομή.

Καθώς τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν τάχιστα και απρόβλεπτα, πιστεύω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική των κρατικοδίαιτων δήμων και να εφαρμόσουμε μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική διεκδικώντας τα οφέλη από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού μας και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook