Για ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τις πυρκαιγές σε Χίο και Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα.

Τις τρεις τρελευταίες ημέρες, μάλιστα, εκδηλώνονται 100 πυρκαγιές το 24ωρο.

Σχόλιο του ΚΚΕ

«Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και αυτές που κατατρώγουν τη Χίο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αιτία των πυρκαγιών, αλλά ο υπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση πάνε να αποκρύψουν ένα γεγονός, για το οποίο βεβαίως ευθύνες φέρνουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ότι στη Χίο είναι ανύπαρκτες οι υποδομές πυροπροστασίας και πυρασφάλειας».

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου και στις αρχές Αυγούστου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, είχαν καταγγείλει το γεγονός και πρόσθεσε ότι «επομένως ακόμη και αν πρόκειται για εμπρησμό, κάτι που είναι δυστυχώς κι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται τέτοιες τραγικές περικοπές στη στήριξη πυροπροστασίας – πυρασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ελλάδας και της Χίου με το επαρκές προσωπικό».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι το κόμμα διεκδικεί άμεσα:

– Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, αλλά με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.

– Τη μη αλλαγή χρήσης γης και αυτό διότι «ξέρουμε πολύ καλά ότι σε μέρη που σήμερα καίγονται ακόμη στη Χίο, έχουν υποβάλλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου να αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις.

– Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού, καθώς η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και ένας κλάδος στον οποίο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook