Την επαναφορά του Τραϊάν Μπασέσκου στην προεδρία και τη συνέχιση της πάλης εξουσίας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πάντα σηματοδοτεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας για την ακύρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Μπασέσκου και την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς -που προώθησε τη διαδικασία καθαίρεσής του από τον προεδρικό θώκο- έρχεται να δοκιμάσει τη δημοκρατία στη Ρουμανία δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη Δευτέρα το δημοψήφισμα εξαιτίας της προσέλευσης κάτω του 50% των εκλογέων, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να στερείται νομιμότητας, και ο εκτελών πρόεδρος Κριν Αντονέσκου δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με έξι ψήφους έναντι τριών, δηλαδή με την πλειοψηφία που απαιτείται από το νόμο σε τέτοιου είδους υποθέσεις, σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, παρόλο που περισσότεροι από το 87% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσης του Μπασέσκου (ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής μετά τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010) δεν επιτεύχθηκε το κατώτερο επίπεδο συμμετοχής (50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συν ένας) που απαιτείται για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα.

Ο Μπασέσκου θα πρέπει τώρα να συγκατοικήσει με τον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες καθαίρεσής του για να βρεθεί αντιμέτωπος με επικρίσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook