Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – «Ελαιουργείον», παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση του Χαράλαμπου Δερμάτη,  «Ex Libris» που θα εγκαινιαστεί αύριο Τετάρτη  22 Αυγούστου 2012 και ώρα 20.30  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη 21/8/12 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λειψάκης .

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν η κ. Βιβή Χουδαλάκη, προϊσταμένη Δημ. Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων και ο κ. Iωάννης Αρχοντάκης επιμελητής της έκθεσης και συντονιστής των δράσεων ΧΑΝΙΑ ART .

O κος Λειψάκης επεσήμανε  ότι με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων  στους χώρους των βιβλιοθηκών,  στόχος μας είναι  να μην λειτουργούν πλέον οι βιβλιοθήκες  μόνο ως χώροι αναγνωστηρίου και δανεισμού βιβλίων, αλλά να παράγουν πολιτισμό και μέσα από την έκθεση του Χαράλαμπου Δερμάτη   καλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση ρίχνοντας μία εικαστική ματιά σε όλη την ιστορία της πόλης των  Χανίων.

Η κα Χουδαλάκη  επεσήμανε ότι  οι βιβλιοθήκες  πλέον  πραγματοποιούν ποικίλες  εκδηλώσεις, δραστηριότητες και δράσεις καλύπτοντας τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του  παιδικού και του ενήλικου κοινού τους.

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στα πλαίσια μιας κοινής και συντονισμένης προσπάθειας, , συνεργάζεται   με άλλους Πολιτιστικούς Φορείς,  Ανθρώπους του Πνεύματος, Ιδρύματα, Σχολεία και  Μουσεία  με στόχο την ανάδειξη και εξέλιξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας,  συνέχισε  η κα Χουδαλάκη,  αλλά και για να βοηθήσουμε στην αύξηση των αναγνωστών κάθε ηλικίας,  στην προώθηση των βιβλίων και της αναγνωσιμότητας, στην ελεύθερη και όσο το δυνατόν ευκολότερη πρόσβαση σε κάθε πηγή ενημέρωσης και πνευματικής καλλιέργειας, .

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, κατέληξε η κα Χουδαλάκη  συνεχίζουμε την συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον»,  διοργανώνοντας εκθέσεις που συνδυάζουν το βιβλίο με τις εικαστικές τέχνες  .

Ο κ. Ιωάννης Αρχοντάκης επεσήμανε  ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που  συνεργάζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη καθώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα έργα του Χαράλαμπου Δερμάτη δημιουργήθηκαν για να παρουσιαστούν στην  Βιβλιοθήκη   δίνοντας μία ιδιαίτερη ματιά για την  πόλη των Χανίων καθώς πρόκειται για  επιτοίχια εικαστικά βιβλία που ανοίγουν παράθυρα στην ιστορία της Πόλης των Χανίων.

Πολιτικοί, διανοούμενοι, κληρικοί, αγωνιστές και καθημερινοί άνθρωποι από το παρελθόν της πόλης προβάλλονται με τις μορφές, τα κείμενα τις δράσεις και τις επιπτώσεις που επέφεραν οι καθημερινές τους αποφάσεις στην τελική διαμόρφωση της ύλης και του πνεύματος στη πόλη που διατρέχουμε σήμερα, συνέχισε ο κος Αρχοντάκης ενώ  ανέφερε επίσης ότι  με τα έργα του ο  Δερμάτης δεν απομονώνει τις πράξεις αλλά τις συνθέτει με το χρονικό τους εκτόπισμα, τις εξιδανικεύει και τις προβάλει με τη βαρύτητα που κατέχουν στην ιστορική τους στιγμή. Καταγράφει την ιστορία τόσο με την ελευθερία του εικαστικού παρατηρητή όσο και με την συμπάσχουσα ταύτιση του ενεργού πολίτη της Πόλης. 

Βιογραφικό

Ο Χαράλαμπος Δερμάτης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1969. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσανλή. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών παρακολούθησε μαθήματα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στη Royal Academie des Beau Arts Brussels του Βελγίου και με υποτροφία της Εταιρίας BOSCH παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής και Computer Graphics στο Πανεπιστήμιο Hildesheim της Γερμανίας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 10 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Γερμανία και στην Αυστρία και έχει λάβει μέρος σε διεθνείς παρουσιάσεις όπου το έργο του διακρίθηκε. Έργα του βρίσκονται στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον», στο «Μουσείο Βορρέ», στην Κτηματική Τράπεζα, στην Τράπεζα Κύπρου και στις συλλογές της BOSCH, Caronta VW, Heineken Hellas, Jansen-Cillag & Kunstlerhouse. Ζει και εργάζεται ως εικαστικός επιμελητής εκδόσεων και εκθέσεων στην Αθήνα.