Τραγικό τέλος φέρεται να είχε η Σομαλή αθλήτρια Σάμια Γιουσούφ Όμαρ στην προσπάθειά της να φθάσει στην Ευρώπη με ένα πλοιάριο γεμάτο μετανάστες, με την ελπίδα ότι θα έβρισκε έναν προπονητή που θα την βοηθούσε να κερδίσει το «εισιτήριο» για το Ολυμπιακό Λονδίνο.

Η 21χρονη σπρίντερ, η οποία είχε διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, πιστεύεται ότι πνίγηκε τον Απρίλιο μαζί με άλλους μετανάστες στο ναυάγιο σκάφους που είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σομαλίας επιβεβαίωσε στο BBC το θάνατο της αθλήτριας, χωρίς να δώσει στοιχεία για τις συνθήκες.

Η Σάμια είχε διαγωνιστεί στην κούρσα των 200 μέτρων στο Πεκίνο χωρίς να έχει κάνει σχεδόν καθόλου επίσημη προπόνηση. Αν και ήλθε στην τελευταία θέση, ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη τονίζει ότι είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός και μόνο ότι κατόρθωσε να φθάσει μέχρι το Πεκίνο.

Μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, αντιμέτωπη με πόλεμο και φτώχεια, παντελή έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με το προφίλ της Σάμια που παρουσίασε το δίκτυο Al Jazeera, επιστρέφοντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Σομαλή αντιμετώπισε απειλές και εκφοβισμό στο Μογκαντίσου, μεγάλα τμήματα του οποίου τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών αλ-Σαμπάμπ.

Το Οκτώβριο του 2010 η αθλήτρια φέρεται να είχε μεταβεί στην Αιθιοπία αναζητώντας προπονητή για να τη βοηθήσει να κερδίσει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το τι συνέβη ανάμεσα στην περίοδο εκείνη και το θάνατό της στα νερά της Μεσογείου είναι ασαφές.

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις πως θα γίνει δεκτή να προπονηθεί στο στάδιο της Αντίς Αμπέμα -αυτό θα εξαρτάτο από τους χρόνους της και εάν θα λάμβανε έγκριση από την Αθλητικό Ομοσπονδία της Αιθιοπίας.

Πληροφορίες στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ίσως ήλπιζε ότι βρει στην Ευρώπη έναν προπονητή που θα την βοηθούσε να φθάσει μέχρι τους Αγώνες του Λονδίνου.

Η Corriere della Sera αναφέρει πως η τύχη της Σάμια ήλθε στο φως όταν ένας Σομαλός πρώην συναθλητής της μίλησε για εκείνη.  Ο Αμπντί Μπίλε, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των 1.500 μέτρων, μίλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον Μο Φάρα, τον Σομαλό αθλητή που μετέβη στη Βρετανία σε ηλικία 12 ετών και φέτος θριάμβευσε στους Αγώνες.

«Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τον Μο. Αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Σάμια. Ήταν μία πολύ καλή αθλήτρια. Ένα υπέροχο κορίτσι» είπε ο Αμπντί Μπίλε…

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook