Την Κυριακή 19-8-2021 πραγματοποιήθηκε στη θέση Τραχήλι του δήμου Φαιστού, η 69η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της ομώνυμης μάχης.

Συγγενείς των αγωνιστών και θυμάτων, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του στρατού, συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου ανηφόρισαν στο Ψηλορείτη αψηφώντας το δυνατό αέρα, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές όπου την ημέρα εορτασμού της Παναγίας το 1943 έδωσαν μία από τις σκληρότερες μάχες ενάντια στον κατακτητή.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης άρχισε με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αρματοκρατούσας στο Τραχήλι, όπου και πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της μάχης. Ακολούθησε απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων.

Στην τελετή έδωσαν το παρόν, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ενώ από τη βουλή των Ελλήνων το παρών έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης. Εκ μέρους του Αεροπορικού Αποσπάσματος Τυμπακίου παραβρέθηκε ο Αρχισμηνίας Χρύσης Χρήστος ενώ στεφάνια  κατέθεσαν επίσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, σύλλογοι, σωματεία, φορείς καθώς και εκπρόσωποι από τις οικογένειες των θυμάτων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ειρήνη Παπάζογλου Ιστορικός Αρχαιολόγος όπου αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης, στο ρόλο της ομάδας Πετρακογιώργη στην Αντίσταση της Κρήτης και στις δράσεις που ανέπτυξε σε ολόκληρη την περιοχή κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν τη μάχη και ότι προηγήθηκε αυτής καθώς και διάλογοι των Ανταρτών με κατοίκους της περιοχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση ενός κεράσματος εκ μέρους του Πολιτιστικού συλλόγου Βοριζίων και του Δήμου Φαιστού.

Αναφορικά με την εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες η Δήμαρχος Φαιστού δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στο ιστορικό Τραχήλι, στο οποίο έπεσαν ηρωικά μέλη της ομάδας Πετρακογιώργη τα οποία σήκωσαν το πατριωτικό αίσθημα και με τη θυσία τους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Κρήτης. Τιμή στους πεσόντες:

Διονύσιο Φραγκιαδάκη

Χαράλαμπο Κατσούγκρη

Νικόλαο Σαρτζετάκη

Κωνσταντίνο Αποστολάκη

Αλέξανδρο Ανυφαντάκη

Πολύδωρο Λιανουδάκη

Γεώργιο Κρυοβρυσανάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook