Τι σχέση έχει το αργεντίνικο τάνγκο με το ρεμπέτικο; Θα μπορούσαν ποτέ να συνομιλήσουν μουσικά η Αθήνα και η Σμύρνη με το Μπουένος Άιρες; Η εκδήλωση «Tango & Ρεμπέτικο: μουσικές του περιθωρίου» της πολιτιστικής ομάδας Tangoneόn επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά και άλλα παράδοξα ερωτήματα, αναζητώντας κρυφές και φανερές αναλογίες ανάμεσα στα δύο μουσικά ιδιώματα. Το αργεντίνικο τάνγκο και το ρεμπέτικο, μουσικές που διαμορφώθηκαν και άνθισαν σε μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει μελετήσει σε βάθος τις μουσικές ταυτότητες και τον κοινωνικό κόσμο των ρεμπετών. Η ομιλία του με τίτλο: «Μουσικές διασταυρώσεις στις παρυφές των πόλεων: tango και ρεμπέτικο» θα συνοδεύεται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, παλιές εκτελέσεις τραγουδιών, αλλά και χορευτικές εκπλήξεις επί σκηνής.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει με ζωντανή μουσική ο Γιάννης Παξιμαδάκης και η μουσική συντροφιά του, ερμηνεύοντας ρεμπέτικα τραγούδια των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, που -όπως και τα αντίστοιχα αργεντίνικα tangos- αφηγούνται τον έρωτα, την απώλεια, την ξενιτιά, το θάνατο, τη φτώχεια, τις αδικίες της ζωής. Θα ακουστούν επίσης σύγχρονά τους ελληνικά τανγκό, τα οποία παρακολουθούν την κυρίαρχη μουσική μόδα εκείνης της εποχής στους χώρους διασκέδασης όλης της Ευρώπης.
Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει χορευτική βραδιά (μιλόγκα) υπό τους νοσταλγικούς ήχους του tango.

Η βραδιά αποτελεί την κεντρική εκδήλωση των φετινών θερινών δραστηριοτήτων με τίτλο «Κατά τείχη… tango» στην οποία η ομάδα Tangoneόn καλεί το κοινό της πόλης να ανηφορίσει σε ένα ήσυχο και όχι ιδιαίτερα γνωστό τμήμα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου για να παρακολουθήσει χορευτικές βραδιές, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, παραστάσεις ή ακόμα και σεμινάρια tango.

Το Tangoneόn, με τη συνεχή παρουσία και δράση του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης για πάνω από 10 χρόνια, συνεχίζει να προσφέρει μια ουσιαστική γνωριμία με τον πολύπλευρο και μαγευτικό κόσμο του αργεντίνικου τάνγκο.

Παρασκευή 24 Αυγούστου, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Χαμηλή πλατεία Προμαχώνα Παντοκράτορα
(είσοδος από Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα)
τηλ. επικοινωνίας 6979312218
www.tangoneon.gr