Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, έθεσε στη Βουλή το ζήτημα «της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40%».

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Βάση των εξαγγελιών του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στην εξίσωση του φόρου κατανάλωσης, γεγονός που συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40% περίπου, όταν θα εξισωθεί στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.

Βάση των τιμών που ισχύουν σήμερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, έναντι 412 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης.

Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, θα αυξήσει τον φόρο στο θέρμανσης στα 329 ευρώ/1.000 λίτρα. Με τα σημερινά δεδομένα η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 1,40-1,45 ευρώ/λίτρο».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη, η παραπάνω εξέλιξη θα «γονατίσει» τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία μαζί με τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί θα αδυνατούν να αγοράζουν πλέον πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί «όρο» επιβίωσης και όχι είδος πολυτέλειας ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να του απαντήσει εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης για τη διαίρεση γεωγραφικών ζωνών ανάλογα με την θερμοκρασία των περιοχών αυτών.

Τέλος, αιτήθηκε τη χορήγηση ειδικού επιδόματος με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook