Ορισμένα hedge funds άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι διαχειριστές αυτών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να ελαφρυνθεί περισσότερο, αυτή τη φορά από τους δημόσιους πιστωτές της και τις κεντρικές τράπεζες, ενθαρρύνει επίσης το ενδιαφέρον μεγάλων αγοραστών.

Αν και οι όγκοι των αγορών ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη χαμηλοί, καθώς πολλά ταμεία αποφεύγουν την επένδυση σε τίτλους που πωλούνται σε σχεδόν 17% της ονομαστικής τους αξίας, ένας επενδυτής -η Adelante Asset Management που διαχειρίζεται περίπου 110 εκατ. δολάρι – θεωρεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν υπερβολική.

Το ταμείο αυτό διπλασίασε τις επενδύσεις του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στην τιμή των 14 σεντς περίπου πριν μερικές εβδομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, με έδρα το Λονδίνο, Τζούλιαν Άνταμς έκανε την πρώτη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, επιδιώκοντας να κερδίσει το ένα τρίτο με την πώληση των τίτλων όταν θα έφθαναν στα 16 με 17 σεντς.

Ωστόσο, αν και ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί, αποφάσισε να αυξήσει την έκθεσή του στο ελληνικό χρέος στο 4% από 2%.

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Αν αυτά ολοκληρωθούν, τότε μία τιμή πάνω από τα 20 σεντς θα ήταν δυνατή για τα ομόλογα», δήλωσε.

«Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι […] το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό», δήλωσε ένας χρηματιστής με έδρα στο Λονδίνο.

Ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει τουλάχιστον έναν ακόμη μάνατζερ hedge fund, ο οποίος θέλει να αυξήσει τη θέση του σε ελληνικό χρέος.

Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2027 μειώθηκαν από 29% στο τέλος του Μαΐου σε κάτω από 23%.

Η διαφορά μεταξύ των τιμών ζήτησης και προσφοράς των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σε 1%, υποδηλώνοντας ότι έχει αυξηθεί η ρευστότητα σε σχέση με τον Μάιο, όταν η διαφορά αυτή ήταν περίπου διπλάσια και σε σχέση με 9% στην κορύφωση της κρίσης.

«Είδαμε μία αύξηση στους όγκους τις τελευταίες 3-4 ημέρες, αλλά είναι ακόμη πολύ χαμηλοί, περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», δήλωσε ένα χρηματιστής στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι κάποιες ξένες τράπεζες και hedge funds ήταν αγοραστές.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook