Για το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην ιστορία του Ιράν κάνει λόγο το καθεστώς Αχμαντινετζάντ εν όψει της φιλοξενίας της συνόδου του Κινήματος των Αδέσμευτών, στην οποία σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση θα δώσουν το «παρών» περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ θεωρείται πιθανή και η συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι -που θα παραδώσει στο Ιράν την κυλιόμενη προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων- θα πραγματοποιήσει με την ευκαιρία αυτήν την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Τεχεράνη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το Ιράν «βλέπει» στη σύνοδο, που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Αυγούστου, ευκαιρία για την αποτυχία της προσπάθειας διεθνούς απομόνωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στην Τεχεράνη θα βρεθούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο. Οι αρχές, πάντως, δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον επίσημο κατάλογο των συμμετοχών.

«Μέχρι τώρα 100 χώρες [από τις 120] έχουν δηλώσει συμμετοχή και 30 ηγέτες θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο ή τον πρωθυπουργό του» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο Isna.

«Είναι ένας πολύ καλός αριθμός, αν τον συγκρίνουμε με τις προηγούμενες συνόδους των Αδεσμεύτων» επισήμανε ο Ιρανός υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Η σύνοδος αυτή είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην ιστορία του Ιράν» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Κατά τα τρία χρόνια που θα προεδρεύει του Κινήματος, το Ιράν στοχεύει να το καταστήσει «πιο δραστήριο, καθώς ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση όπου τα συμφέροντα των ανεξάρτητων κρατών θα απειληθούν αν δεν ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν από τις μεγάλες δυνάμεις» είπε ο Μεχμανπαράστ.

«Η διεξαγωγή της συνόδου αυτής [...] θα δείξει στον κόσμο ότι οι συνωμοσίες των αλαζόνων [σ.σ. των Δυτικών] εναντίον της κυβέρνησής μας είναι αναποτελεσματικές» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Ιμπραΐμ Αζίζι, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει οικονομικά και πολιτικά το Ιράν.

 

in.gr