Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων θα συζητηθεί το αίτημα της ΔΕΗ για δημιουργία ενός μεγάλου υποσταθμού υψηλής τάσης, ισχύος 150 Κιλοβόλτ, σε περιοχή του πρώην δήμου Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα σε έκταση έξι στρεμμάτων στα Νότια του Πιθαρίου κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης στον κόλπο της Σούδας.

Έντονες ήταν οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πλευράς αιρετών του Ακρωτηρίου στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, φορέων και με την παρουσία του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Θανάση Καρούντζου και του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη.

Εκ μέρους των εκπροσώπων της ΔΕΗ, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Δ/ντής Νέων Έργων Μεταφοράς κ. Α. Γεωργόπουλος, τονίστηκε πως πρόκειται για έναν υποσταθμό που θα είναι στεγασμένος , τα καλώδια υψηλής τάσης θα είναι υπογειοποιημένα και ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα στο Ακρωτήρι και στις όμορες συνοικίες της πόλης των Χανίων.
Επισημάνθηκε ότι τα ηλεκτρικά πεδία θα είναι μηδενικά και τα μαγνητικά από μηδαμινά έως ελάχιστα, ενώ όπως αναφέρθηκε το έργο , προϋπολογισμού 20 εκατομ ευρώ, είναι άκρως αναγκαίο διότι ο έτερος κοντινότερος υποσταθμός (στην Ξυλοκαμάρα) είναι πλέον κορεσμένος.

Από την πλευρά τους οι αιρετοί εκπρόσωποι της περιοχής του Ακρωτηρίου εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις , όχι τόσο στο θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά στην συνολική επιβάρυνση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου, λόγω αεροδρομίου, στρατιωτικών βάσεων, δεξαμενών υγρών καυσίμων, λατομείων κ.α.

Ειδικά για την περιοχή που σχεδιάζεται από την ΔΕΗ η κατασκευή του, οι εκπρόσωποι του Ακρωτηρίου τόνισαν πως εκεί όλες οι ακίνητες περιουσίες των κατοίκων είναι «δεσμευμένες» , λόγω των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου και πως είναι αδιανόητο η ΔΕΗ να μπορεί να κατασκευάσει στεγασμένο υποσταθμό, ενώ οι κάτοικοι να μην μπορούν να χτίσουν «ούτε μια καλύβα».

Από την πλευρά του ο κ.Καρούντζος αφού επεσήμανε πως πρέπει να διαχωριστεί το τεχνικό θέμα από το «πολιτικό», πρότεινε να δημιουργηθεί μια τεχνοκρατική επιτροπή από ειδικούς, η οποία θα εξετάσει τις μελέτες και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος γνωστοποίησε πως θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου το συμβούλιο να επιλέξει και την επιτροπή που θα εξετάσει το όλο θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook