Οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την περίοδο της πολιτικής μετάβασης ζήτησε επισήμως η αιγυπτιακή ηγεσία κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Κάιρο με την επικεφαλής του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Αίγυπτος προσβλέπει σε συμφωνία με το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισ. δολαρίων για την κάλυψη του ελλείμματος στον προϋπολογισμό εξαιτίας της συρρίκνωσης του τουρισμού και των επενδύσεων μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συναντήθηκε στο Κάιρο με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, εκφράζοντας στήριξη στην πολιτική μετάβαση στη χώρα. Σε ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ επισήμανε πως η Αίγυπτος διατύπωσε επίσημα αίτημα για συνδρομή του ΔΝΤ, και το Ταμείο «είναι έτοιμο να βοηθήσει» τη χώρα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε επίσης με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Χασάμ Καντίλ, ο οποίος δήλωσε κατόπιν της συνομιλίας πως η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα οικονομικό πλάνο για το ΔΝΤ, το οποίο περιλαμβάνει στρατηγικές για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χασάμ Καντίλ επισήμανε πως η κυβέρνηση προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους.

Προκαταρκτικές συζητήσεις για δάνειο ύψους 3,2 δισ. δολαρίων προς την Αίγυπτο «πάγωσαν» νωρίτερα φέτος εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτικών ηγετών να καταλήξουν στους τρόπους διάθεσης των πόρων. Το Κάιρο ελπίζει τώρα να αυξήσει το ποσό του δανείου στα 4,8 δισ. δολάρια.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook