Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's εκτιμά ότι αν η Ισπανία ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της, από την ΕΕ (EFSF/ESM) ή το ΔΝΤ, αυτό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η Ισπανία αξιολογείται σήμερα με ΒΒΒ+ με αρνητική προοπτική, δηλαδή τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση junk.

«Μέχρι στιγμής», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, «η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει να ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης, παρά τις αυξανόμενες προβλέψεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί το Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν καθοριστεί καλύτερα οι όροι που θα συνδεθούν πιθανώς με το πρόγραμμα βοήθειας».

Προσθέτει ότι «αν η Ισπανία αποφασίσει να ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης, αυτό θα σημαίνει, σύμφωνα με εμάς, μια δημόσια αναγνώριση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες να χρηματοδοτηθεί μόνη της σε βιώσιμα επίπεδα στις κεφαλαιαγορές».

Ο Standard & Poor's υπογραμμίζει εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι «οι δυνάμει πλεονεκτικοί όροι υπό τους οποίους μπορεί να λάβει (η Ισπανία) ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων (της κυβέρνησης), το οποίο είναι ήδη φιλόδοξο και πολιτικά ισχυρό».

 

in.gr