Συνέντευξη σε μία ακόμα γερμανική εφημερίδα παραχωρεί ο πρωθυπουργός, ένα 24ωρο προτού ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Α.Μέρκελ, και λίγες ώρες προτού η καγκελάριος συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Οι Γερμανοί παίρνουν πίσω τα χρήματά τους» λέει ο Α.Σαμαράς στην Suddeutsche Zeitung, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Λέει χαρακτηριστικά ότι «εγγυάται προσωπικά» ότι η χώρα θα αποπληρώσεθ στη Γερμανία πάνω από 100 δισ. σε δάνεια.

Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές για Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αναφέρονται συχνά στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ασκεί ωστόσο κριτική σε πολιτικούς των Φιλελευθέρων (FDP) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), οι οποίοι επανειλημμένα ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και εξηγεί ότι στο άκουσμα τέτοιων δηλώσεων κάθε φορά σκέπτεται:

«Πώς να μπορέσω να ιδιωτικοποιήσω κρατικές επιχειρήσεις; Ποιος επιχειρηματίας επενδύει ευρώ σε εμάς, εάν υπάρχει πιθανότητα να πάρει πίσω δραχμές;» και προειδοποιεί ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας στη χώρα σε πάνω από 40%, κάτι που θα είχε ως συνέπεια κοινωνική αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «κακό για την Ελλάδα και καταστροφικό για την Ευρώπη».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τις περικοπές που ζητήθηκαν για τον προϋπολογισμό, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

«Ναι, πολλά πήγαν στραβά. Είναι ακριβές ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς και εξηγεί ότι ξεκινάει μια καινούργια περίοδος, στην οποία όλη η πολιτική της Ελλάδας θα στραφεί στην ανάπτυξη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook