«Η Ίμβρος έχει μέλλον και δεν έσβησε οριστικώς από τον χάρτη της Ρωμιοσύνης. Έτσι πιστεύουμε όλοι, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει» δήλωσε την Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη γενέτειρά του, τους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου.

Μιλώντας στην πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας εξέφρασε μεταξύ άλλων την ευχή «οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας, να θυμούνται πάντοτε και να βοηθούν το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί».

Απευθυνόμενος προς τους δεκάδες Ιμβρίους, αλλά και στους «φίλους της Ίμβρου», που κατέκλυσαν το ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των Ιμβριακών Σωματείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Βλέπουμε τους αγώνες τους στα ευρωπαϊκά όργανα, βλέπουμε την κατανόηση που αυτά επιδεικνύουν για τα απαράγραπτα δίκαια της Ίμβρου όπως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι τα δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αυτά τα εφόδια και τα εχέγγυα δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ.Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ακόμα στην χορήγηση άδειας από τις τουρκικές αρχές για την επαναλειτουργία ενός ελληνικού μειονοτικού σχολείου, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook