Απορρίπτει η σουηδική Εισαγγελία το αίτημα που διατυπώνει η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ για την ανάκριση του ιδρυτή του WikiLeaks στο Λονδίνο, όπου παραμένει «οχυρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού εν μέσω της διπλωματικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στον «κύριο WikiLeaks».

«Δεν υπάρχει τίποτε καινούριο. Εξακολουθούμε να περιμένουμε τον κ. Ασάνζ» ήταν η απάντηση εκπροσώπου της σουηδικής Εισαγγελίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σχετικά με την πρόταση του Ισπανού πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος ηγείται της ομάδας υπεράσπισης του «κυρίου WikiLeaks».

Ο Γκαρθόν δήλωσε την Πέμπτη από τις σελίδες της αυστραλιανής εφημερίδας Sidney Herald ότι η υπεράσπιση πρότεινε πραγματοποιηθεί μια ακρόαση του Ασάνζ από τους Σουηδούς εισαγγελείς στο Λονδίνο, γεγονός που θα ήταν σύμφωνα με τον ίδιο «μια πολύ καλή επιλογή».

Ο γνωστός Ισπανός πρώην δικαστής -ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη Κυριακή με τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού- δήλωσε επίσης πως η υπεράσπιση έχει στην κατοχή της κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες βιασμούς με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ασάνζ στη Σουηδία, λέγοντας ότι θα προκαλέσουν «μεγάλη έκπληξη» όταν θα δημοσιοποιηθούν.

«Δεν μπορούμε να τα αποκαλύψουμε τώρα, αλλά έχουμε ζητήσει η [σουηδική] Εισαγγελία να πάρει κατάθεση από τον Ασάνζ» είπε ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

Η σουηδική Εισαγγελία εμμένει, ωστόσο, την πάγια θέση της. Ανέκαθεν τόνιζε πως ο Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται από δύο 30χρονες γυναίκες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στην περιφέρεια της Στοκχόλμης το 2010, πρέπει να πάει στη Σουηδία για να καταθέσει τη δική του εκδοχή.

Για τη σουηδική Δικαιοσύνη, η φυσιολογική διαδικασία προβλέπει να υποχρεωθεί ο κατηγορούμενος να έρθει στο σουηδικό έδαφος, όπως υπογραμμίζουν οι σουηδικές δικαστικές αρχές σε κείμενο υπό τον τίτλο «Γιατί η εισαγγελία δεν μπορεί να ακούσει τον Ασάνζ στη Σουηδία», το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Είναι απαραίτητο κατά την ακρόαση του Ασάνζ να μπορούμε να του παρουσιάσουμε στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα και να τον ρωτήσουμε γι\’ αυτά» αναφέρει η Εισαγγελία.

«Αν από την προκαταρκτική έρευνα αποφασιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να διωχθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, απαιτείται η παρουσία του στη Σουηδία για να καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί μια δίκη και να εκτελεστεί η ενδεχόμενη ποινή» προσθέτει το σχετικό κείμενο.

Στήριξη από τον ΟΑΚ ζητά ο Ραφαέλ Κορέα

Ο Ισημερινός ζητεί την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στη διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Βρετανία για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα δήλωσε πως περιμένει αταδίκη των απειλών, όπως τις χαρακτηρίζει, της Βρετανίας ότι θα αναγκάσει δια της βίας τον ιδρυτή του Wikileaks να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο.

Ο Οργανισμός θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα της αντιπαράθεσης Ισημερινού-Βρετανίας. Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν το θέμα αυτό έγκεται στις αρμοδιότητες του οργανισμού, ενώ ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες υποστηρίζουν τον Ισημερινό.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook