Η ισπανική κυβέρνηση καταρτίζει ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορεί να θέτει εγκαίρως υπό επιτροπεία ή ακόμη και να εκποιεί τράπεζες οι οποίες εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ακόμη κι εάν αυτές εμφανίζονται να πληρούν τους δείκτες επάρκειας κεφαλαίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El País και Expansion, το νομοσχέδιο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουν την Πέμπτη, θα παρέχει στην Τράπεζα της Ισπανίας τη δυνατότητα να θέσει υπό επιτροπεία τράπεζες που κρίνει «μη βιώσιμες» ή που θα κρίνει ότι θα καταστούν μη βιώσιμες στο «αμέσως προσεχές διάστημα».

Η Ευρωζώνη ενέκρινε τον Ιούνιο πιστώσεις ύψους έως και 100 δισ. ευρώ προς την Ισπανία, για τη στήριξη του τραπεζικού της τομέα, οι οποίες έχουν καταστεί ευάλωτες ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που διέρχεται η κτηματαγορά.

Ως αντάλλαγμα, η χώρα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό της τομέα καθώς και στην καλύτερη εποπτεία του.

Το σχέδιο νόμου που επικαλούνται οι δύο εφημερίδες ανταποκρίνεται σε αυτές τις δεσμεύσεις της ισπανικής κυβέρνησης, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

in.gr