Μεγάλη αντιπροσωπεία υπό την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να επισκεφτεί την Κίνα στα τέλη Αυγούστου για τον δεύτερο γύρο των σινογερμανικών διακυβερνητικών διαβουλεύσεων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πεκίνο. Πέραν διμερών ζητημάτων, της οικονομικής συνεργασίας και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η κρίση στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που φέρνουν αντιμέτωπες Κίνα και Δύση.

Η επίσκεψη της Μέρκελ, η δεύτερη εντός του 2012, σηματοδοτεί τις προσπάθειες της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, από τη μία πλευρά, και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως, από την άλλη, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και επτά υπουργοί, περιλαμβανομένων των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών, θα επισκεφτούν το Πεκίνο την 30ή και 31η Αυγούστου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μέρκελ πρόκειται να συνοδεύσει τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο σε μια επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο της Airbus SAS, της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας, στη βορειοανατολική πόλη Τιαντζίν.

Η πρώτη τέτοια υψηλού επιπέδου διαβούλευση είχε λάβει χώρα όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Βερολίνο τον Ιούνιο του 2011.

Στην προηγούμενη επίσκεψή της στο Πεκίνο, τον Φεβρουάριο, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε διαβεβαιώσει τους ομολόγους της ότι η ΕΕ είναι σε θέση να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Αύγουστο για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έναν προκαταρκτικό δείκτη που έδωσε στην δημοσιότητα την Πέμπτη η τράπεζα HSBC.

Στην διάρκεια της επίσκεψης της Μέρκελ στην Κίνα, της έκτης αφότου ανέλαβε την καγκελαρία, η καγκελάριος αναμένεται επίσης να θίξει τα ζητήματα της κρίσης στη Συρία και του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν, για τα οποία η Δύση και το Πεκίνο βρίσκονται σε σύγκρουση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook