Έως το τέλος Αυγούστου οι φαρμακοποιοί των Χανίων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως αποφάσισε χθες το βράδυ η γενική συνέλευση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου. Με τον τρόπο αυτό οι φαρμακοποιοί διεκδικούν την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσο Βάμβουκα, αρκετά φαρμακεία στο νομό αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς εκτός από τις μεγάλες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση των φαρμακείων, ενώ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί αισθητά και ο τζίρος τους.

Παράλληλα ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι: “Δεν είναι στις προθέσεις μας να ταλαιπωρήσουμε κανένα ασφαλισμένο. Είναι οικονομική αδυναμία των φαρμακείων να ανταποκριθούν σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες και να πιστώσουν περαιτέρω των Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα. Πρέπει να κατανοήσουν οι ασφαλισμένοι ότι ενώ αυτοί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΟΠΥΥ, αυτός δεν είναι σε θέση να τους ασφαλίσει και ζητά από τους φαρμακοποιούς να τους ασφαλίσουν!

Είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί για πρακτικούς λόγους γιατί τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν την εξής κατάσταση: Υπάρχουν παλιά χρέη από το 2010 και το 2011 που παρά τις υποσχέσεις δεν έχουν εξοφληθεί, υπάρχει καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ εκτός των συμβατικών του υποχρεώσεων, υπάρχει άρνηση και ενδεχομένως αδυναμία από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τα φαρμακεία που  έχουν χαρακτηριστεί επισφαλείς επιχειρήσεις, υπάρχει δραματική πτώση του τζίρου φαρμακείων σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από 2 – 3 χρόνια και υπάρχει και συρρίκνωση του ποσοστού κέρδους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν απαγορευμένη την οποιαδήποτε περαιτέρω πίστωση του ΕΟΠΥΥ».

 

neatv.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook