Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 και ώρα 09.00, αθλητές ποδηλάτες, μέλη και εθνικοί συντονιστές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών «EuroVelo». Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι Ποδηλατικών Συλλόγων, ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, του Ποδηλατικού Ομίλου Χανίων, «Ο ΤΑΛΩΣ» και ο κ. Μανώλης Χατζάκης  του Ποδηλατικού Συλλόγου «ΚΥΔΩΝ», καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων, κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, η υπεύθυνη της Π.Ε. Χανίων σε θέματα Αθλητισμού, κ. Αικατερίνη Ζομπανάκη και η υπεύθυνη της Π.Ε. Χανίων σε θέματα Τουρισμού, κ. Αικατερίνη Βασιλάκη.

Η πρωτοβουλία «EuroVelo», που ξεκίνησε το 1995, έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που να συνδέει όλη την Ευρώπη. Σήμερα, το δίκτυο αυτό αποτελείται από 14 διαδρομές, ενώ την Ελλάδα διασχίζουν 3 ποδηλατικές θεωρητικές διαδρομές «EuroVelo».

Ποδηλάτες από την Ελλάδα και την Τουρκία, μέλη των Εθνικών Συντονιστικών Κέντρων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo, ξεκίνησαν να ποδηλατήσουν την Μεσογειακή Οδό EV8. Η διαδρομή, που ξεκίνησε από την Πάτρα στις 20 Αυγούστου 2012 και ολοκληρώνεται στη Ρόδο στις 26 Αυγούστου 2012, γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης και καταγραφής των δυνατοτήτων επέκτασης της Μεσογειακής Οδού EV8  από τον Πειραιά, την Κρήτη και τη Ρόδο έως τα παράλια της Τουρκίας, στην Μαρμαρίδα. Στην διαδρομή αυτή συμμετέχει ήδη η Κύπρος.

Η ευρωπαϊκή διαδρομή ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και από τα παράλια της Γαλλίας και το Μονακό, διασχίζει κάθετα την Ιταλία και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Αλβανίας συνεχίζει νότια, στο ελληνικό τμήμα, μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας, για να καταλήξει στην Αθήνα.

Σκοπός της επίσκεψης των αθλητών και εθνικών συντονιστών της πρωτοβουλίας «Eurovelo» ήταν η ενημέρωση της Π.Ε. Χανίων σχετικά με την ανάπτυξη του βιώσιμου θεματικού ποδηλατικού τουρισμού και η εξασφάλιση της στήριξης των Τοπικών Αρχών στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, επεσήμανε  στους ξένους και Έλληνες εκπροσώπους, ότι η Κρήτη, και ιδιαίτερα τα Χανιά έχουν μεγάλη παράδοση στην ποδηλασία, και ότι όποια πρωτοβουλία που σχετίζεται με το άθλημα αυτό θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες και τους ντόπιους αθλητές. Επιβεβαίωσε δε τη στήριξη και συμμετοχή της Π.Ε. Χανίων στην πρωτοβουλία «EuroVelo», και τόνισε ότι αυτό θα είναι εφικτό δεδομένου και της σημαντικής δράσης και στήριξης των Ποδηλατικών Συλλόγων των Χανίων, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία παρόμοια δράση. Υπογράμμισε, ότι είναι υποστηρικτής του εναλλακτικού τουρισμού στο οποίο πρέπει να στραφούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί στα Χανιά 2 σημαντικές ποδηλατικές διαδρομές οι οποίες θα έχουν συνολικό μήκος 16 χιλιόμετρα. Τέλος επεσήμανε, ότι ετοιμάζεται από την Π.Ε. Χανίων πολύγλωσση ιστοσελίδα που θα περιλαμβάνει κάθε είδους πληροφορία τόσο για τις Αθλητικές υποδομές και τα Αθλητικά γεγονότα που υλοποιούνται στον τόπο μας, όσο και για τις «πολιτιστικές διαδρομές» των Χανίων, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 10 μήνες.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των Ποδηλατικών Συλλόγων των Χανίων επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους την στήριξή τους στην πρωτοβουλία, και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην υλοποίησή της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook