Τέσσερις τελικά ξένες εταιρείες από τις οκτώ που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, προκρίθηκαν στο β’ γύρο, ενώ μέχρι το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ανακηρυχτεί οι τελικοί ανάδοχοι.

Την Τετάρτη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής με την τελική αξιολόγηση των εταιρειών που θα διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες. Η αρμόδια επιτροπή ολοκλήρωσε τις συζητήσεις σχετικά με τα κριτήρια του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα το ποια έκταση είναι διατεθειμένες να καλύψουν οι έρευνες, και μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση των αναδόχων. Στόχος, όπως είχε επισημάνει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είναι να υπάρξουν περισσότεροι του ενός αναδόχου (2 ή και παραπάνω).

Εν συνεχεία, δηλαδή μόλις ανακηρυχτούν οι ανάδοχοι, θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες – κάτι που τοποθετείται μέσα στο τελευταίο 2μηνο του έτους- θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων (μαζί ενδεχομένως με εκείνα που έχει ήδη το Δημόσιο στην κατοχή του), και η πώληση των ευρημάτων σε μεγάλες εταιρείες ερευνών υδρογονανθράκων.
Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός του 2012 αλλά θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 οπότε και το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 8 εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές είναι οι : TGS-Nopec Geophysical Company, Dolphin Geophysical, ION Geophysical Corp, Spec Partners, CGGveritas, Petroleum Geo Services (PGS), Spectrum Geo Ltd, και Fugro Multiclient Services.

reporter.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook