Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τo ενδεχόμενο να θέσει ένα όριο στην διαμόρφωση των επιτοκίων δανεισμού, όταν θα παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων, το οποίο θα διατηρήσει μυστικό, ανέφεραν πηγές της τράπεζας την Πέμπτη στο Reuters.

Η Τράπεζα εξετάζει ένα τέτοιο «έμμεσο στόχο» ως εναλλακτική λύση αλλά πρόσθεσε πως καμία σχετική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια πηγή.

Ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να είναι ευέλικτος.

Άλλη πηγή επανέλαβε πως καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν την συνεδρίαση χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νωρίτερα τον Αύγουστο η τράπεζα να προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων για να μειώσει το κόστος δανεισμού στην Ισπανία και την Ιταλία. Οι δηλώσεις του πυροδότησαν ευρεία βελτίωση του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές.

«Ο ορισμός ενός συγκεκριμένου στόχου ίσως οδηγήσει την ΕΚΤ σε πολιτικό διάλογο με τις κυβερνήσεις σχετικά με το ύψος του ορίου, κάτι που η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει», είπε ο Κρίστιαν Σουλτς, πρώην οικονομολόγος με την ECB, τώρα στην Berenberg Bank. Επισήμανε επίσης πως η αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να αποβεί επίσης προβληματική.

«Αυτή είναι μια πρόσκληση στις αγορές να κάνουν ακριβώς αυτό που δεν θες να κάνουν, δηλαδή να πουλήσουν, να πουλήσουν, να πουλήσουν για να δουν πότε θα παρέμβεις», είπε ο Σουλτς και πρόσθεσε ότι «ένας σαφής, ξεκάθαρος και ανοιχτός στόχος θα αποδεικνύονταν πολύ χρήσιμος».

Επικαλούμενη ορισμένες πηγές, η Die Welt ανέφερε την Πέμπτη ότι ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι υπέρ της θέσπισης ορίου στα spread και όχι στο επιτόκιο δανεισμού, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έθετε εσωτερικό όριο στο ύψος των επιτοκίων των περιφερειακών χρεών σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς των γερμανικών ομολόγων.

Σχολιάζοντας το άρθρο, η ΕΚΤ είπε πως είναι παραπλανητικό να αναφέρονται αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook