Προς πώληση θα μπει την επόμενη εβδομάδα μια άγνωστη ηχογραφημένη συνέντευξη του Martin Luther King, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το συγκεκριμένο υλικό εντοπίστηκε πρόσφατα στη σοφίτα κατοικίας στο Τενεσί των Η.Π.Α., έχει διάρκεια 10 λεπτά και ηχογραφήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1960, τρία χρόνια πριν από τη φημισμένη ομιλία του με τίτλο «Έχω ένα όνειρο».

«Αποτελεί ένα σπάνιο υλικό. Είναι σαν ένας μονόκερος. Πρόκειται για μια ζεστή, ειλικρινής και χαμηλών τόνων συζήτηση, αλλά ακούγεται δυνατά και καθαρά», εξήγησε ο συλλέκτης έργων Τέχνης από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αγόρασε το υλικό.

Σε αυτή την ομιλία ο Martin Luther King μιλά για την έννοια και τη σημασία της μη βίαιης διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις με στόχο τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων σε δημόσιους χώρους θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο σημείο για την αμερικανική κοινωνία. Η ταινία καταγράφηκε από έναν πολίτη στο Σατανούγκα του Τενεσί, ο οποίος θέλησε να πάρει συνέντευξη από τον υπέρμαχο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ένα βιβλίο που σκόπευε να γράψει σχετικά με τη μη βία, τα αστικά δικαιώματα και την ελεύθερη κυκλοφορία.

Τελικά αυτό το βιβλίο δεν γράφτηκε ποτέ. Ωστόσο, πέντε δεκαετίες αργότερα, ο γιος του σκόνταψε πάνω σε ένα παλιό κουτί με την ένδειξη «Dr King», φέρνοντας στο «φως» μια σπουδαία ανακάλυψη.

zougla.gr