Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ΙΚΑ, που χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για να καταβάλει κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του έτους. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ τα έσοδα από εισφορές είναι μειωμένα, ενώ στον αντίποδα η μαύρη εργασία έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ.

Το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας έχει ήδη εισπράξει το 75% της κρατικής χρηματοδότησης και αν δεν πάρει πρόσθετα χρήματα -και συγκεκριμένα 1,4 δισεκατομμύρια- δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι ενδεικτικό πως κάθε μήνα ακολουθεί τη μέθοδο του εσωτερικού δανεισμού από τα επικουρικά ταμεία (240 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο και πάλι δεν επαρκούν τα χρήματα.

«Αγκάθι» για την πορεία του ταμείου είναι η απώλεια εσόδων από εισφορές λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.

Εσοδα από εισφορές

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές -δεν υπολογίζονται χρήματα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ και άλλους οργανισμούς- με βάση στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εκπρόσωποι των εργαζομένων:

-Τον Μάιο μειώθηκαν κατά 122 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2011 και

-Τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 141 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή έχει πλέον φτάσει το 37% από 28% που ήταν πέρσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απώλειες του ΙΚΑ να υπολογίζονται σε 5 δισεκατομμύρια, ποσό που αν μπορούσε να εξοικονομηθεί δεν θα χρειάζονταν νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος, τονίζει στο «Εθνος» πως:

«Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να χτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή και να εισπράξουμε τα χρήματα που χρωστάνε οι εργοδότες. Στην αντίθετη περίπτωση θα ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα του ταμείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή των συνταξιούχων».

Σημειώνεται πως κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα άλλα ταμεία, τα οποία έχουν απορροφήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα ο ΟΓΑ έχει χρησιμοποιήσει το 79,4% της ετήσιας πίστωσής του, το ΤΑΠ ΟΤΕ το 75% και ο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) το 64,4%.

Εφτασαν τα 7,5 δισ. ευρώ οι οφειλές σε τρίτους

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

1. Αυξάνονται οι οφειλές του Ταμείου προς τρίτους (δηλαδή ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΠΟΚΑ). Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Απριλίου το σύνολο των οφειλών ανέρχονταν στα 7.578.997.786 ευρώ.

2. Αυξάνεται λόγω της μαζικής «εξόδου» η δαπάνη για πληρωμές συντάξεων. Φέτος θα πρέπει να πληρωθούν 11,08 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1.205.000 συνταξιούχους, ενώ το 2011 είχαν χρειαστεί 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή συντάξεων σε 1.168.730 άτομα.

3. Το έλλειμμα του κλάδου ασθένειας σε είδος ήταν στις 31 Νοεμβρίου 2011 13.394.867.479 ευρώ.

4. Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο.

5. Η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισεκατομμύρια.

ΈΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook