Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τόσο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όσο και στο περιεχόμενο των μέτρων, τονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλκερ Κάουντερ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο.

«Ποτέ δεν ήταν πιο σαφές ότι σε αυτή την κατάσταση [σ.σ. η επαναδιαπραγμάτευση] σημαίνει περισσότερο χρήμα και δεν μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα» δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σύμφωνα με το Reuters.

«Η θέση μου είναι πως δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε ούτε τα χρονικά περιθώρια ούτε το περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί πρώτα στις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν το ευρώ θα επιβιώσει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είπε ότι αυτό το ενδεχόμενο «δεν θα ήταν πρόβλημα για το ευρώ».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, είπε ότι η ρήτρα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας (σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης θα μπορούσε να υπάρξει αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου) δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σενάρια για Grexit

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times Deutschland, ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, φέρεται να εξετάζει το πιθανό κόστος που θα προκαλoύσε τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα, η απόφαση για τη δημιουργία της ομάδας εργασίας δείχνει ότι η καγκελάριος και ο Β. Σόιμπλε θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό «αρνητικό σενάριο».

«Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν υπολογισμούς για τις οικονομικές επιπτώσεις (μιας εξόδου) και εξετάζουν πώς μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο του ντόμινο σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», φέρεται να δήλωσαν αυτές οι πηγές.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν 10 αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Τόμας Στέφεν, μέλος του κόμματος της Μέρκελ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκε για τη συγκεκριμένη ομάδα, είπε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για τα όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των «απίθανων» σεναρίων.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των -συμπολιτευόμενων- Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε είπε πως δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων, αλλά θα ήταν «απόλυτα φυσιολογικό» για το υπουργείο Οικον ομικών η προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική στήριξη στη Γερμανία για το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα χρήματα ή επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και έχει αναβάλει μεταρρυθμίσεις για χρόνια. Τα περισσότερα χρήματα δεν θα βοηθήσουν […] δεν μπορούμε να ρίχνουμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», σημείωσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook