Για μια ακόμη χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει τους τελευταίους μήνες του χρόνου να εισπράξει τους φόρους και να κλείσει τη μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού. Στους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι 24,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν και νέα μέτρα.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο 7μηνο, η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται στα 1,438 δισεκατομμύρια ευρώ. «Υπεύθυνη» σε μεγάλο βαθμό είναι η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ελπίδες ότι ένα μέρος της «τρύπας» θα κλείσει στο τέλος Αυγούστου με την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος από τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες. Βέβαια, και πάλι, δεν θα μπουν στο ταμείο τα αναμενόμενα καθώς η δόση του Αυγούστου, μετά την ρύθμιση που ανακοινώθηκε, θα αντιστοιχεί στο 1/7 του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στον καθένα και όχι στο ένα τρίτο. Η παρτίδα σώθηκε εν μέρει χάρη στα έσοδα από τους φόρους ακινήτων οι οποίοι στο 7μηνο υπερέβησαν το στόχο κατά 750 εκατ. ευρώ. Η μάχη για τους φόρους νομικών προσώπων θεωρείται χαμένοι λόγω των υπέρογκων ζημιών ενώ και από τον ΦΠΑ έχει ήδη δημιουργηθεί άνοιγμα 600 εκατ. ευρώ το οποίο είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί λόγω της ύφεσης.

Πως όμως θα συγκεντρώνονται τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο;

1. Στο τέλος Αυγούστου θα καταβληθεί η πρώτη από τις επτά δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ήδη οι δικαιούχοι της ρύθμισης μπορούν να πάρουν το δοσολόγιο μέσω της ιστοσελίδας της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

2. Μέσα στο Αύγουστο, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις πέντε διμηνιαίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Μέσα στο 2012, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει όσα υπολόγιζε καθώς και τα πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποπληρώσουν τον φόρο μετά τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε τα έσοδα θα εγγραφούν στο επόμενο προϋπολογισμό. Παρ\’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα καλύψει το έλλειμμα διεκδικώντας και τους μη εισπραχθέντες φόρους από το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 οι οποίοι ανέρχονται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ. Σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται ότι θα αποσταλούν σύντομα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

3. Τον Σεπτέμβριο, θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2010. Από τον φόρο, τα εκτιμώμενα έσοδα εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

4. Για μια ακόμη χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών θα εκμεταλλευτεί την χρονική παράταση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου προκειμένου να κλείσει τον προϋπολογισμό στο σκέλος των εσόδων. Όσα έσοδα εισπράττονται στο πρώτο δίμηνο του 2013, λογίζονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό του 2011.

5. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να εισπραχθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι η «ακινησία» οχημάτων δεν θα πάρει πλέον τόσο μεγάλες διαστάσεις όσο πέρυσι καθώς όσοι ήθελαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους, το έχουν ήδη πράξει από πέρυσι.

6. Αναμένονται «έκτακτες» παρεμβάσεις οι οποίες ήδη συζητούνται με την τρόικα. Πρόκειται για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για επαναφορά του μέτρου υποβολής των δηλώσεων προηγούμενων ετών χωρίς πρόστιμο αλλά και για φοροκυνηγητό άμεσης απόδοσης με στόχο όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις έτους 2012 αλλά και όσους δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

fpress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook