Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση-Εrasmus διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 26 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου το Εντατικό Πρόγραμμα «Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική δράση στην Ε.Ε.»

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου( Ευρωπαϊκο Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, υπεύθυνος καθηγητής Στ. Περράκης, Λέκτορας Μ.Ν. Μαρούδα) το οποίο με εταίρους το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιατρική Σχολή υπεύθυνος αναπ. καθηγητής Θ. Ροζενμπεργκ) , το πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας υπεύθυνος αναπ. Καθηγητής Π. Γρηγορίου), το Πανεπιστήμιο UPMF Grenoble 2 (Νομική Σχολή, υπεύθυνος καθηγητής Θ. Χρηστάκης) ,

το Πανεπιστήμιο της Padova (Interdepartmental Center for Human Rights and Rights of Peoples , υπεύθυνος καθηγητής Paolo DeStefani) και το Universitat Autonoma de Barcelona (Νομική σχολή, υπεύθυνη καθηγήτρια Blanca Vila) διοργανώνει ένα 15ημερο εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων πάνω σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες θεματικές που απασχολούν τη διεθνή συνεργασία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Η σημαντική αυτή επιστημονική συνάντηση διεξάγεται με τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Κρήτης – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, και τον Γεν. Γραμματέα κο Δεικτάκη, ενώ με τον Αντιπεριφέρειαρχη Ηρακλείου κο. Κουκιαδάκη συνδιοργανώνονται στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus.

Το Εντατικό Πρόγραμμα «Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική δράση στην Ε.Ε.» είναι ένας συνδυασμός διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, ιατρικής, δικαίου κλπ. και έχει ως βασικό του στόχο να προσφέρει στους φοιτητές μια διεπιστημονική εκπαίδευση, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις του ανθρωπισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές που βρίσκονται στον δεύτερο (MA) ή τρίτο (PhD) κύκλο σπουδών τους. Όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως επίσης και θεωρητική και πρακτική – εθελοντική ή μη – εμπειρία στην ανθρωπιστική δράση.

Θα πρέπει να δεσμευτούν για συμμετοχή στο πλήρες πρόγραμμα από την αρχή.

Το Εντατικό Πρόγραμμα στοχεύει ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο να:

– Εμβαθύνει και διευρύνει την ειδίκευση στους τομείς της πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής δράσης ενόψει των ολοένα και μεγαλύτερων προκλήσεων και να παράσχει στους φοιτητές υψηλό επίπεδο θεωρητικής και εμπειρικής τεχνογνωσίας σχετικά με τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων.

– Δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό και επαγγελματίες της πράξης να εργαστούν μαζί σε μια πολυεθνική ομάδα, με άτομα από διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από την Ευρώπη, να επωφεληθούν από τις ειδικές συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης, οι οποίες δεν υφίστανται σε ένα μόνο ίδρυμα, και να αποκτήσουν νέες προοπτικές στο αντικείμενο που σπουδάζουν.

– Παρέχει έγκυρη ακαδημαϊκή κατάρτιση με την αναγνώριση 6 ευρωπαϊκών πιστωτικών μονάδων (ECTS).

– Συνεισφέρει στην κατάρτιση μελλοντικών επαγγελματιών της πράξης, παρέχοντάς τους την απαραίτητη πρακτική και θεωρητική εξειδίκευση, την οποία πρέπει να έχει αποκτήσει ένας ανθρωπιστικός δρων πριν αντιμετωπίσει το περίπλοκο ανθρωπιστικό περιβάλλον στο πεδίο.

– Ενισχύσει τις συνέργιες μεταξύ των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής δράσης και πολιτικής προστασίας (διδάγματα από τις κρίσεις σε Αϊτή, Πακιστάν) και να προσδιορίσει τους διακριτούς, αλλά συμπληρωματικούς ρόλους των ανθρωπιστικών, στρατιωτικών και αστυνομικών δρώντων.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν σεμινάρια σε μία πληθώρα επιστημονικών πεδίων και τομέων και θα παρασχεθούν από ακαδημαϊκούς
των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εργάζονται στο πεδίο, ασκήσεις, εργαστήρια, ομάδες εργασίας και προσομοίωση πραγματικών καταστάσεων, πρακτική εκπαίδευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται στο πεδίο (π.χ. τακτικές διαπραγματεύσεων) κλπ.

Όλοι οι εταίροι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την εμπειρία και την ικανότητα που εγγυώνται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση γύρω από το θέμα «Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική δράση στην Ε.Ε.». Η προσέγγιση αυτή σέβεται πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική. Ενώ η Κρήτη μετά την εμπειρία της κρίσης στη Λιβύη προσφέρεται ιδανικά ως τόπος διεξαγωγής αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook