Ψυχικά υγιή και επομένως ποινικά υπεύθυνο για τη δολοφονία 77 ατόμων έκρινε τον δεξιό εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δικαστήριο του Όσλο. Ο 33χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 21 έτη κάθειρξης (η ανώτατη ποινή στη Νορβηγία), η οποία θα μπορεί να παρατείνεται εφόσον κρίνεται πως ο Μπρέιβικ παραμένει επικίνδυνος για την κοινωνία.

Ο συνήγορός του δηλώνει πως ο Μπρέιβικ δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, «η οποία συνάδει με αυτό που επιθυμούσε, να κριθεί ποινικά υπεύθυνος».

Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του πριν καταθέσει αίτημα απελευθέρωσης.

Ο 33χρονος θα παραμείνει σε απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι πέντε δικαστές έκριναν ομόφωνα τον Μπρέιβικ ψυχικά υγιή, ανακοίνωσε το δικαστήριο την Παρασκευή.

Η ψυχική υγεία του Μπρέιβικ υπήρξε σπαζοκεφαλιά για τους ψυχίατρους, καθώς άλλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ επέμενε ότι έπρεπε να κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του -για τις οποίες πιστεύει πως ήταν «τρομερές, αλλά απαραίτητες»-, εκτιμώντας ότι η ιδεολογία του θα μπορούσε να δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία.

Είχε, μάλιστα, δηλώσει πως δεν θα ασκούσε έφεση αν το δικαστήριο τον καταδίκαζε σε κάθειρξη.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, όταν άνοιξε πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook