Με άμεσες ενέργειες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αντιμετωπίσει τις καταστροφές από την πυρκαγιά στο Δήμο Βιάννου, με στόχο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των πληγέντων, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού κλιμάκιο του τοπικού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ηρακλείου επισκέφθηκε την 1η Αυγούστου τις περιοχές του Δήμου Βιάννου που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

«Οι ζημιές που προξενήθηκαν σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Βιάννου (ΔΔ Χόνδρου, Κάτω Βιάννου, Άνω Βιάννου και Μάρθας) είναι δυνατόν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), το οποίο είναι αναγκαίο να υποβληθεί προς έγκριση από την Ε.Ε.

Σε ότι αφορά στις ζημιές που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο, αυτές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους πληγέντες, εφόσον έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το έτος 2012, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον προαναφερόμενο Κανονισμό, το συντομότερο δυνατό.

Η εκτίμηση των ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο, αντίστοιχα, ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Ακολούθως οι ζημιές του φυτικού και πάγιου κεφαλαίου θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, το οποίο θα συνταχθεί περί τα τέλη του έτους – μετά τη λήξη της περιόδου για εκδήλωση πυρκαγιάς – και θα αποσταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια, εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί από την Ε.Ε., ο ΕΛΓΑ θα δύναται να καταβάλλει στους επιλέξιμους παραγωγούς τις ενισχύσεις, εντός του 2013», αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση του Υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση του Υπουργείου διευκρινίζεται πως στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, προβλέπεται καταβολή ενισχύσεων, τόσο για την απώλεια της παραγωγής του έτους ζημιάς και για την αποκατάσταση των ζημιών ( ενίσχυση για ανασύσταση, η οποία καταβάλλεται εφάπαξ), όσο και για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής.

«Η ενίσχυση αυτή (συμπληρωματική ενίσχυση ) καταβάλλεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και σε δύο ετήσιες για την κοπή των πρωτογενών κλάδων», επισημαίνεται από το Υπουργείο.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος  Αγροτικής 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στον Άξονα 2 «Βελτίωση του περιβάλλοντος και της Υπαίθρου» και στο Μέτρο 226 «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης» υλοποιείται η Δράση 2 «Ορεινά αντιπλημμυρικά έργα και αντιδιαβρωτικά έργα για αποφυγή των επιπτώσεων πλημμυρών». Η δράση αυτή περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα- τεχνικά έργα που αφορούν α) φράγματα, που κατασκευάζονται για τη μείωση της συρτικής δύναμης του νερού, τη σταθεροποίηση των κοιτών, ανύψωσης της κοίτης για την αποτροπή ολισθήσεων και συγκράτησης φερτών υλικών β) πρόβολοι, που γίνονται για την αποτροπή πρανικών διαβρώσεων γ) έργα διαμόρφωσης κατάλληλων κοιτών (αναχώματα, εκτροπές) και αύξησης της αντοχής των κοιτών στη διάβρωση δ) έργα ανάσχεσης πλημμυρών ε) έργα εμπλουτισμού των υπόγειων υδάτων στ) μικρά έργα οδοποιίας.

Τέλος, πέραν των προαναφερθέντων, το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις αγροτικές καλλιέργειες της Κρήτης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, απασχόλησε το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της Π.Ε. Ηρακλείου, την Τρίτη 7 Αυγούστου.

«Για την ουσιαστική στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων των οποίων η παραγωγή επλήγη από την πυρκαγιά, το ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκε  λεπτομερώς στις ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά και σε όσες δρομολογούνται, με στόχο τη γρήγορη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, προκειμένου να καταβληθούν στους δικαιούχους δίκαιες αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ αλλά και των κρατικών προγραμμάτων (ΠΣΕΑ)», καταλήγει η απάντηση που απέστειλε το Υπουργείο στον κ. Κεγκέρογλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook