Ερώτηση για το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, του λιμανιού του Αγίου Νικολάου απευθύνει προς τον  υπουργό Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και Αιγαίου ο βουλεύτής Λασιθίυ του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

\”Με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους – μέσω συμβάσεων παραχώρησης – κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων.

Με αυτή την απόφαση ένας κρίσιμος για την ανάπτυξη τομέας των υποδομών τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο περνά στην ανεξέλεγκτη διαχείριση ιδιωτών με ότι οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και εθνικούς κινδύνους συνεπάγεται.

Για την απόφαση αυτή δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες ούτε καν ενημέρωση. Εκτός αυτού, η ασάφεια της ανακοίνωσης, ιδίως όσον αφορά τον Άγιο Νικόλαο (όπου δεν προσδιορίζεται αν πρόκειται για την μαρίνα, το λιμάνι ή και τα δύο), καθώς και η ομαδοποίηση εντελώς διαφορετικών περιπτώσεων λιμένων υποδηλώνουν εμφανώς προχειρότητα ή αδιαφάνεια. Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς υπηρεσιακός ή κυβερνητικός παράγων δεν μπορούσε αρκετές ημέρες μετά να βεβαιώσει για ποιο λιμάνι πρόκειται..

Η ανακοίνωση της παραχώρησης προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις  και ανησυχία στην κοινωνία της πόλης και τους φορείς της. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου με ψήφισμά του διαμαρτύρεται για την παραχώρηση της μαρίνας ή / και του λιμανιού σε ιδιώτες διότι αγνοεί τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Τουρισμού, δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά  και λειτουργικά δεδομένα της μαρίνας ούτε τον καθοριστικό ρόλο της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης λόγω του μεγέθους και της χωροθέτησής της στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού.

Επειδή η απόφαση αυτή της Διϋπουργικής Επιτροπής χαρακτηρίζεται από προχειρότητα ή / και αδιαφάνεια

Επειδή οι αρνητικές της συνέπειες  θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την περιοχή σε σύγκριση με το όποιο οικονομικό όφελος προκύψει για το Δημόσιο.

Επειδή η κοινωνία και οι φορείς της πόλης εκφράζουν την εντονότατη αντίδρασή τους

Ερωτώνται οι αρμόδιοι  Υπουργοί,

– στην απόφαση της Δ,Ε.Α.Α. περιλαμβάνεται το λιμάνι ή η μαρίνα Αγίου Νικολάου ή και τα δύο;

– στην περίπτωση παραχώρησης του εμπορικού λιμένος Αγίου Νικολάου, περιλαμβάνεται και η χερσαία ζώνη;

– προτίθεσθε  να ανακαλέσετε την απόφαση της παραχώρησης της μαρίνας ή / και του λιμανιού Αγίου Νικολάου;\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook